ΕΡΓΑ/ΔΡΑΣΕΙΣ
ΓΣΕΒΕΕ 1919-2019: 100 χρόνια επαγγελματοβιοτεχνικού συνδικαλισμού στην Ελλάδα
ΓΣΕΒΕΕ 1919-2019: 100 χρόνια επαγγελματοβιοτεχνικού συνδικαλισμού στην Ελλάδα
- Περιγραφή
- Δημοσιεύσεις
- Νέα & Γεγονότα
- Προσκλήσεις - Διαγωνισμοί
Το 2019 αποτελεί έτος ορόσημο για τη λειτουργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, αφού συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση της. Η δημιουργία της ΓΣΕΒΕΕ το 1919 υπήρξε αποτέλεσμα σειράς διεργασιών των επαγγελματικών και βιοτεχνικών οργανώσεων, εκείνης της εποχής, που προσπαθούσαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά και να εκφράσουν την ευρύτερη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στα προνόμια που απολάμβανε την περίοδο εκείνη η άρχουσα τάξη. Ήδη μια δεκαετία νωρίτερα οι ενώσεις επαγγελματοβιοτεχνών έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την εκδήλωση του στρατιωτικού κινήματος στο Γουδί, το Σεπτέμβριο του 1909, και κατάφεραν να κυριαρχήσουν αριθμητικά και ιδεολογικά διατυπώνοντας προωθημένα κοινωνικά αιτήματα, τα οποία συντάραξαν το παραδοσιακό πλέγμα πολιτικής ισχύος της περιόδου.
Η πορεία της δράσης της ΓΣΕΒΕΕ ακολουθεί το ξεδίπλωμα των κοινωνικών, πολιτικών αναταραχών, των οικονομικών κρίσεων και περιόδων οικονομικής άνθισης, αλλά και των πολεμικών συγκρούσεων, που έφερε μαζί του ο 20ος αιώνας. Η μεγάλη απήχηση της ΓΣΕΒΕΕ στο χώρο των βιοτεχνών, των επαγγελματιών, εργοδοτών ή αυτοαπασχολούμενων, ήταν τα στοιχεία που σε πολλές περιπτώσεις υπαγόρευσαν την άμεση εμπλοκή και παρέμβαση της πολιτικής εξουσίας στη λειτουργία του φορέα συνιστώντας μια εξέλιξη που αποτέλεσε κοινή διάσταση για όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς στις αντίστοιχες πολιτικές συγκυρίες, καθορίζοντας την πορεία της βασικής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.
Στόχος του παρόντος έργου είναι η συγκέντρωση, αξιολόγηση, αρχειοθέτηση, συντήρηση και δημόσια παρουσίαση του διαθέσιμου, από την ΓΣΕΒΕΕ και τις Ομοσπονδίες - μέλη της, υλικού που θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερη ιστορική αξία και φιλοδοξεί να συμβάλει στην αναγνώριση των σημαντικότερων ζητημάτων και αιτημάτων που απασχόλησαν τους επαγγελματοβιοτέχνες μέσα στα χρόνια αλλά και να παρακολουθήσει, υπό αυτήν τη σκοπιά, την κοινωνικοπολιτική και οικονομική εξέλιξη της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο του έργου για τα 100 χρόνια λειτουργίας της ΓΣΕΒΕΕ έχουν σχεδιαστεί και προγραμματιστεί σειρά ερευνών και μελετητικών δράσεων καθώς και η παρουσίασή τους στο επιστημονικό και στο ευρύ κοινό. Οι εργασίες αυτές έχουν ως στόχο να αποτελέσουν μια βάση γνώσης και αναστοχασμού για τις επόμενες γενιές των επαγγελματοβιοτεχνών και των συνδικαλιστών. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζεται και πραγματοποιείται σειρά ενεργειών, όπως αυτές παρουσιάζονται παρακάτω:
1) Ενέργειες για τη συμπλήρωση, επέκταση και αξιοποίηση του ιστορικού αρχείου της ΓΣΕΒΕΕ
2) Εκπόνηση ερευνητικών μελετών σχετικά με την σύγχρονη ιστορία και ειδικά θέματα ενδιαφέροντος
3) Δημιουργία ειδικών εκδόσεων όπως το Λεύκωμα για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΒΕΕ, εκδόσεις για την ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ κ.α.
4) Οργάνωση επιστημονικού συνεδρίου
5) Διερεύνηση της ιστορίας και των δράσεων των συνδικαλιστικών φορέων μελών της ΓΣΕΒΕΕ, με παράλληλες επετειακές δράσεις σε πανελλαδικό επίπεδο
6) Οργάνωση μιας έκθεσης και ψηφιακής παρουσίασης της εκατονταετούς δράσης της ΓΣΕΒΕΕ
Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις προγραμματισμένες δράσεις στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΓΣΕΒΕΕ. Η διερεύνηση της ιστορίας της ΓΣΕΒΕΕ, η διενέργεια σειράς μελετών και το κάλεσμα στο επιστημονικό και ευρύτερο κοινό δεν έχει μόνο έναν εορταστικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί μια πρόσκληση για ανοιχτό διάλογο, μια προσπάθεια κριτικού στοχασμού της πορείας της συνομοσπονδίας και αναζήτησης προοπτικών και λύσεων σε θέματα που, με αφορμή την πρόσφατη κοινωνικοοικονομική κρίση, έχουν έρθει πάλι στην επιφάνεια, ζητήματα που στο παρελθόν έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ο χώρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αφορούν την κοινωνική αλλά και οικονομική πραγματικότητα, το μέλλον του συνδικαλισμού, το ρόλο των επαγγελματιών στη σύγχρονη εποχή.
Την παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχουν προσκλήσεις ή διαγωνισμοί.