Γεγονότα

Εκδήλωση "Γυναίκες και συνδικαλισμός"

Περιγραφή

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της  ΓΣΕΒΕΕ τιμούν την Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποιώντας την εκδήλωση με θέμα «Γυναίκες και συνδικαλισμός». Η παρούσα εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών που διενεργούνται από τη ΓΣΕΒΕΕ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο ανακήρυξης του «2019» ως έτος εορτασμού των 100 χρόνων της.

Πιο συγκεκριμένα, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων του Υποέργου 2, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην παρακολούθηση, πληροφόρηση και παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο σχετικά με θέματα που αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις στο πεδίο των κοινωνικών πολιτικών και του κοινωνικού διαλόγου, ένα από τα οποία αποτελεί και η συμμετοχή των γυναικών στο συνδικαλιστικό κίνημα και οι διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος σε θέματα ισότητας.

Η εκδήλωση αποσκοπεί, τόσο στην ιστορικά αναδρομική παρουσίαση του ρόλου και της δράσης των γυναικών στον χώρο των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ, όσο και την ανάδειξη των προκλήσεων που συνεχίζουν να υφίστανται και την αναζήτηση προοπτικών, προτάσεων και λύσεων αναφορικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και εκπροσώπηση των γυναικών στον συνδικαλιστικό χώρο, στη σύγχρονη εποχή.

Πολλές δεκαετίες που σημαδεύτηκαν από αγώνες, κινήματα και διεκδικήσεις έχουν περάσει από την εποχή που η εκλογή της Ελ. Κωνσταντοπούλου ως «Προεδρίνας» στο σωματείο Ζαχαροπλαστών Αθηνών απετέλεσε «…ιστορικόν δια τα επαγγελματικά χρονικά γεγονός…», όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα «Μέλλον» το 1936. Πολύς καιρός πάει επίσης από τότε που η αξία της γυναικείας εργασίας υποτιμούνταν, χαρακτηριζόμενη ως μαζική, φθηνή και κακής ποιότητας, με βάση «έμφυτα χαρακτηριστικά», αποδιδόμενα στο γυναικείο φύλο, με τους άνδρες να κατέχουν κυριότερες και ιεραρχικά ανώτερες θέσεις ακόμα και σε «γυναικοκρατούμενους» επαγγελματικούς κλάδους. Η «ευρύτητα αντιλήψεως» ήταν αυτή που καθιστούσε υποδεέστερη την ποιότητα της δουλειάς των μοδιστρών, σύμφωνα με άρθρο του προέδρου του σωματείου βιοτεχνών γυναικείας αμφιέσεως στην εφημερίδα «Βιοτέχνης» το 1940.

Ποια είναι όμως η κατάσταση σήμερα, τον 21ο αιώνα, μια εποχή όπου η ευαισθητοποίηση και δέσμευση για το ζήτημα της ισότητας των φύλων στην εργασία και την κοινωνία είναι τόσο εμφανής σε εθνικές και διεθνείς δημόσιες συζητήσεις, όσο ποτέ άλλοτε; Μια εποχή που από πολλές, και επίσημες, πλευρές έχει χαρακτηριστεί και ως ο αιώνας των γυναικών επιχειρηματιών;

Όπως φαίνεται στην πράξη, οι ανισότητες των φύλων, κυρίως στους τομείς της εκπροσώπησης των γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων, καθώς και στον εργασιακό και οικονομικό τομέα, παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα. Επιπλέον, τα έμφυλα στερεότυπα, που οδηγούν σε υπερσυγκέντρωση της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης των γυναικών σε κλάδους χαμηλής ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας και η έλλειψη μέτρων και ουσιαστικής δέσμευσης για εξισορρόπηση προσωπικής/οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, καθιστούν την πορεία των γυναικών επιχειρηματιών και αυτοαπασχολουμένων ιδιαιτέρως δυσχερή.

Η ΓΣΕΒΕΕ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, αφουγκράζονται την ουσιαστική αυτή  βραδύτητα προόδου σε θέματα ισότητας των φύλων, προσπαθώντας με τις δράσεις της να συμβάλλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων, την ενδυνάμωση των γυναικών επιχειρηματιών και την εκπροσώπησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ, Αριστοτέλους 46, στις 11:00. Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς και η Γενική Γραμματέας Ισότητας κα Φωτεινή Κούβελα.

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του υποέργου  2 «Δράσεις παρακολούθησης θεμάτων ενδιαφέροντος των μικρών επιχειρήσεων στα πεδία των πολιτικών απασχόλησης και εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα του ΠΕ3 «Επιμόρφωση προσωπικού / Ενημέρωση και δικτύωση» της πράξης «Θεσμική, ερευνητική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση της ΓΣΕΒΕΕ» με κωδικό ΟΠΣ 5001290. Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)  μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Πρόγραμμα

Εκδήλωση “Γυναίκες & Συνδικαλισμός”
10:30 – 11:00 Προσέλευση
11:00 – 11:15 Χαιρετισμός Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργου Καββαθά
11:15 – 11:30 Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργου Κουράση
11:30 -11:45 Χαιρετισμός Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων, κας Φωτεινής Κούβελα
11:45 – 12:00 “Γυναίκες και συνδικαλισμός στο χώρο των Μικρών Επιχειρήσεων”, Ιωάννα Προφύρη, Επιστημονικό στέλεχος ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
12:00 – 12:20 “Γυναίκες στο συνδικαλισμό των επαγγελματοβιοτεχνών 1919-1999” παρουσίαση θεματικής μελέτης, Άννα Κουμανταράκη, Διδάκτωρ κοινωνιολογίας – διδάσκουσα στο ΕΑΠ
12:20 -12:45 Διάλειμμα – καφές
12:45 – 13:10 Φραντζέσκα Τατούλη, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημοσίων & Ιδιωτικών Σχολείων
13:10 -13:30 Χρυσούλα Μαυράκη, Ψυχολόγος, Σύμβουλος Παιδαγωγικών θεμάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ)
13:30 – 14:00 Συζήτηση και ολοκλήρωση εκδήλωσης

Ομιλητές

Γιώργος Καββαθάς

Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

Γιώργος Κουράσης

Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ

Φωτεινή Κούβελα

Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων

Ιωάννα Προφύρη

Επιστημονικό στέλεχος ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Άννα Κουμανταράκη

Διδάκτωρ κοινωνιολογίας - διδάσκουσα στο ΕΑΠ

Φραντζέσκα Τατούλη

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημοσίων & Ιδιωτικών Σχολείων

Χρυσούλα Μαυράκη

Ψυχολόγος Σύμβουλος Παιδαγωγικών Θεμάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ)

NEWSLETTER

Για να δείτε όλα μας τα ενημερωτικά δελτία πατήστε εδώ

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SOCIAL MEDIA