Γεγονότα

Εκδήλωση "100 Χρόνια ΓΣΕΒΕΕ & μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα" στη Θεσσαλονίκη

Περιγραφή

Στις 16 Ιανουαρίου του 1919, 30 εκπρόσωποι εργοδοτικών σωματείων συγκεντρώθηκαν και σύστησαν την Ένωση Συντεχνιών Σωματείων και Εργοδοτών Ελλάδος. Αυτή ήταν η πράξη γέννησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) η οποία μόλις πριν λίγες μέρες συμπλήρωσε εκατό χρόνια παρουσίας και δράσης για την υπεράσπιση των συμφερόντων, την ικανοποίηση των αναγκών, την παρουσίαση των θέσεων και την προώθηση των αιτημάτων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, και γενικότερα όλων των μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Εκατό χρόνια κατά τα οποία η χώρα μας έζησε νίκες και ήττες, επιτεύγματα και καταστροφές, πόλεμο και ειρήνη, πολιτικές και κοινωνικές αναστατώσεις και αλλαγές, περιόδους οικονομικής ανάπτυξης και βαθιές κρίσεις. Εκατό χρόνια που ισοδυναμούν με κάτι περισσότερο από τρείς γενιές επιχειρηματικότητας στον νότο της Ευρώπης όπου ο ρόλος και η σημασία των μικρών επιχειρήσεων ήταν και παραμένει ακόμη ιδιαιτέρως σημαντικός για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Θέλοντας να αποδώσουμε φόρο τιμής σε όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους που συνέβαλαν ενεργητικά στη διαμόρφωση αυτής της πορείας των 100 χρόνων συνδικαλισμού και επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, προβήκαμε στην επίσημη ανακήρυξη του «2019» ως έτος εορτασμού των 100 χρόνων ΓΣΕΒΕΕ, οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουμε την πρώτη μας εκδήλωση με θέμα «100 Χρόνια ΓΣΕΒΕΕ και μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα», στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στις 18:00.

Ο χαρακτήρας της εκδήλωσης δεν περιορίζεται στο εορταστικό κομμάτι, αλλά αποτελεί μια διπλή ευκαιρία αναστοχασμού αφενός της πορείας της Συνομοσπονδίας και αναζήτησης προοπτικών, προτάσεων και λύσεων αναφορικά με τα θέματα που ενδιαφέρουν τις μικρές επιχειρήσεις, το μέλλον του συνδικαλισμού και το ρόλο των επαγγελματιών στη σύγχρονη εποχή, αφετέρου είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της επιχειρηματικότητας και της συνδικαλιστικής δράσης των ΕΒΕ στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, η Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποι της διαχρονικά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις διεκδικήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Ήδη από τον Ιούνιο του 1930 η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε τις εργασίες του 3ου Πανεπαγγελματικού Συνεδρίου στο οποίο παρευρέθηκαν περισσότεροι από εκατό αντιπρόσωποι οργανώσεων από είκοσι πόλεις της Ελλάδας προκρίνοντας τους αγώνες και τη μεταξύ τους συνεργασία.

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 20/02/2019 στη Θεσσαλονίκη είναι μια ευκαιρία μεταξύ των άλλων να εστιάσουμε στην τοπική πραγματικότητα της περιοχής και να αναζητήσουμε ένα εύφορο έδαφος διαλόγου μεταξύ συνδικαλιστικών στελεχών, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπροσώπων των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της πόλης.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς. Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Κουράσης θα παρουσιάσει το ετήσιο πρόγραμμα εορτασμού των 100 χρόνων και άλλες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν από συνδικαλιστικά στελέχη που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ειδικές εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τους ιστορικούς Αλέξανδρο Δάγκα – Ομότιμου Καθηγητή Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Κώστα Παλούκη Διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του υποέργου  1  και πιο συγκεκριμένα του ΠΕ5 “Συμπλήρωση, επέκταση και διαχείριση του ιστορικού αρχείου της ΓΣΕΒΕΕ”της πράξης «Θεσμική, ερευνητική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση της ΓΣΕΒΕΕ» με κωδικό ΟΠΣ 5001290. Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)  μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα εκδήλωσης “100 Χρόνια ΓΣΕΒΕΕ & μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα”
17:30 – 18:00 Προσέλευση συμμετεχόντων
18:00 – 18:15 Καλωσόρισμα 

κ. Δημήτρης Βαργιάμης, Α’ Αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

18:15 -18:40 Χαιρετισμοί επισήμων
18:40 – 19:00 Ομιλία “100 Χρόνια ΓΣΕΒΕΕ: Από το χθες στο αύριο”
κ. Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ
19:00 – 19:15 Παρουσίαση “Ετήσιο πρόγραμμα εορτασμού για τα 100  χρόνια ΓΣΕΒΕΕ” 

κ. Γεώργιος Κουράσης, Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ

19:15 – 19:45 Εισήγηση “Διατρέχοντας την εκατονταετή ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ” 

κ. Κώστας Παλούκης, Διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

19:45 – 20:15 Εισήγηση “Η ΓΣΕΒΕΕ μέσα στην Ελληνική κοινωνία” 

κ. Αλέξανδρος Δάγκας, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

20:15 – 20:00 Συζήτηση & Παρεμβάσεις

  • Την εκδήλωση θα συντονίζει ο κ. Δημήτρης Βαργιάμης, Α’ Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
  • Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει κοκτέιλ

Ομιλητές

Γιώργος Καββαθάς

Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

Γεώργιος Κουράσης

Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ

Αλέξανδρος Δάγκας

Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Αλέξανδρος Δάγκας, γεννηθείς στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου το 1947, σπούδασε στο Παρίσι, στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, ιστορία των κοινωνιών και πολιτισμών. Σήμερα διδάσκει, ως ομότιμος καθηγητής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κοινωνική ιστορία και οικονομική ιστορία. Εκπόνησε είκοσι βιβλία και εκατό επιστημονικά άρθρα και έλαβε βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. Πεδία ειδίκευσης είναι τα κοινωνικά κινήματα, μαζικά κινήματα (πολιτιστικό, επαγγελματικό, νέων και λοιπά), πολιτιστικά ζητήματα, εθνικό ζήτημα (19ος-20ός αιώνας, Ευρώπη, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Βαλκάνια), μεθοδολογία έρευνας.

Κώστας Παλούκης

Διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο Κώστας Παλούκης είναι διδάκτορας νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εργάζεται ως υπεύθυνος στο Γραφείο του Ιστορικού Αρχείου της ΟΛΘ ΑΕ με αντικείμενο τη διάσωση, καταγραφή και οργάνωση του ιστορικού αρχείου του λιμένος Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο διάστημα ερευνά την πρόσφατη ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ ως επιστημονικός συνεργάτης της Συνομοσπονδίας. Το εαρινό εξάμηνο του 2018 παρέδωσε το μάθημα “Ευρωπαϊκό Εργατικό Κίνημα”, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική ιστορία του εργατικού και εργοδοτικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ελληνικού και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, την ιστορία της εργασίας και ιστοριογραφικά ζητήματα σχετικά με την εργασία, τον εθνικισμό και τις πόλεις καθώς και την ιστορία των λιμένων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στου Ζωγράφου. Ολοκλήρωσε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο. Έχει συμμετάσχει σε βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις και συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. με θέματα την ιστορία. Συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες, στο διαδίκτυο και ένθετα περιοδικά εφημερίδων και διάφορα έντυπα ιστορικού ενδιαφέροντος. Η διατριβή του με θέμα Η οργάνωση Αρχείο του Μαρξισμού (1919-1934) θα εκδοθεί στα αγγλικά από τον εκδοτικό οίκο Brill το 2020, ενώ στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ασσίνη τον ερχόμενο Απρίλιο. Είναι ενεργό μέλος σε ομάδες και δίκτυα Ιστορίας και Αρχειακής Μελέτης σε Ελλάδα και εξωτερικό.

NEWSLETTER

Για να δείτε όλα μας τα ενημερωτικά δελτία πατήστε εδώ

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SOCIAL MEDIA