Γεγονότα

Διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση Συλλογικού Τόμου «ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ: Ταυτότητες αιτήματα αναπαραστάσεις στην τέχνη και τον πολιτισμό»

Περιγραφή

Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας σας προσκαλεί σε διαδικτυακή συνάντηση για τη βιβλιοπαρουσίαση του Συλλογικού Τόμου «ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ: Ταυτότητες αιτήματα αναπαραστάσεις στην τέχνη και τον πολιτισμό» για την ανάδειξη εμπειριών και ζητημάτων.

Ο εν λόγω Συλλογικός Τόμος δημιουργήθηκε με αφορμή το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από τη ΓΣΕΒΕΕ τον Νοέμβριο 2019, με θέμα «100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ 1919–2019: Ένας αιώνας μικρές επιχειρήσεις, ένας αιώνας διεκδικήσεις», στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΓΣΕΒΕΕ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom την  Τρίτη 20 Οκτωβρίου, ώρα 11:30-13:30

Στόχος του ερευνητικού – μελετητικού αυτού εγχειρήματος αποτελεί η προσέγγιση αδιερεύνητων πτυχών του χώρου των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, με τρόπο συστηματικό, σημείο στο οποίο έγκειται και η ιδιαίτερη σημασία του εγχειρήματος, αφού, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ο χώρος των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων δεν έχει από ιστορικής πλευράς προσεγγιστεί και μελετηθεί συστηματικά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας αποσπασματικής εικόνας είτε μέσα από ειδικές μελέτες είτε από γενικά έργα αναφοράς.

Στην εισαγωγή επιχειρείται η σκιαγράφηση του πλαισίου σύλληψης και εκπόνησης του παρόντος τόμου καθώς και μια σύντομη, αλλά μεστή παρουσίαση της θεματικής που πραγματεύεται κάθε ένα από τα κείμενα που συνθέτουν τον εν λόγω συλλογικό τόμο. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει σειρά κειμένων που επικεντρώνονται στο ζήτημα των ταυτοτικών αναζητήσεων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, με άλλα λόγια της αναζήτησης μέσω, τόσο του αυτοπροσδιορισμού όσο και του ετεροπροσδιορισμού της ταυτότητάς τους και της θέσης τους στην κοινωνία και την οικονομία. Η δεύτερη ενότητα φιλοξενεί κείμενα που εξετάζουν ζητήματα, αιτήματα και διεκδικήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων ανά τις δεκαετίες, πολλά από τα οποία αποτελούν ορόσημα, αλλά και διαχρονικά ζητούμενα. Στην τρίτη ενότητα εντάσσονται κείμενα που εστιάζουν στις αναπαραστάσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στην τέχνη και τον πολιτισμό – πιο συγκεκριμένα στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τη ζωγραφική – καθόλη τη διάρκεια της περιόδου 1919–2019. Το εν λόγω πόνημα ολοκληρώνεται με μια τέταρτη ενότητα όπου περιλαμβάνονται κείμενα που παρουσιάζουν, ενδεικτικά, παραδείγματα από την ιστορία των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, ως αντιπροσωπευτικές μελέτες περίπτωσης, τόσο του ρόλου που διαδραμάτισαν όσο και της εξελεγκτικής τους πορείας στον χρόνο.

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του υποέργου  1  και πιο συγκεκριμένα του ΠΕ5 «Συμπλήρωση, επέκταση και διαχείριση του ιστορικού αρχείου της ΓΣΕΒΕΕ» της πράξης «Θεσμική, ερευνητική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση της ΓΣΕΒΕΕ» με κωδικό ΟΠΣ 5001290. Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)  μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»

Ομιλητές

Δημήτρης Μπαχάρας

Επιμελητής του Συλλογικού Τόμου «ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ: Ταυτότητες αιτήματα αναπαραστάσεις στην τέχνη και τον πολιτισμό»

Δρ Ιστορίας, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Άννα Κουμανταράκη

Σύμβουλος καθηγήτρια στο ΕΑΠ & διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ

Αγγελίνα Αποστόλου

Αρχιτέκτων – πολεοδόμος, υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ

Σίμος Ανδρονίδης

Δρ Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ

Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη

Δρ Πολιτισμικών Σπουδών, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & στο ΕΑΠ

NEWSLETTER

Για να δείτε όλα μας τα ενημερωτικά δελτία πατήστε εδώ

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SOCIAL MEDIA