Νέα

Παρουσίαση Έκθεσης ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 2019 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Αθήνα 17 Απριλίου 2019

Τον απολογισμό των δέκα και πλέον ετών που έχουν παρέλθει από την εκδήλωση της κρίσης και της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης, αποτύπωσης του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανάδειξης των διαρθρωτικών μεταβολών της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, επιχειρεί η Έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη 17 Απριλίου 2019,στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς ανέφερε πως παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση, οι ΜμΕ παραμένουν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, ενώ είπε χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: «Ζήσαμε αποεπένδυση, φτωχοποίηση, πληρώσαμε βαρύ τίμημα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες με απώλεια περίπου του 25% των ΜμΕ και χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αλλά, πρέπει να πάμε μπροστά και για αυτό χρειάζεται εθνική συνεννόηση και όχι όξυνση. Ο δρόμος μπροστά είναι δύσκολος. Χρειάζεται συνέργειες και αυτοκριτική από όλους, για να δώσουμε ελπίδα  τουλάχιστον στην επόμενη γενιά»

Ο κ. Γιώργος Κουράσης, Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ εστίασε στην Έκθεση και την χρησιμότητα της έρευνας και τεκμηρίωσης ώστε να υπάρχουν στοχευμένες ενέργειες και πολιτικές, υπογραμμίζοντας τα ακόλουθα: «Σήμερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν απέναντι τους πλέον δυο παράλληλα μέτωπα. Αφενός τους περιορισμούς του εγχώριου επιχειρηματικού ρυθμιστικού και χρηματοδοτικού περιβάλλοντος και της ασταθούς και ευάλωτης οικονομικής ανάκαμψης, αφετέρου την πρόκληση της προσαρμογής στην ψηφιοποίηση και τις τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, την ανάγκη ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων αλλά και την όξυνση του διεθνούς τεχνολογικού και εμπορικού ανταγωνισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΓΣΕΒΕΕ θα πρωτοστατήσει και θα θέσει όλες τις δυνάμεις της για τη διαμόρφωση μιας συνεργατικής αναπτυξιακής στρατηγικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποτελούν πάντα το δημιουργικό κορμό της παραγωγικής δομής της χώρας».

Αισιόδοξος για το μέλλον των επενδύσεων εμφανίσθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο πλαίσιο της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρομεσαίες επενδύσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας. «Μετά την έξοδο της χώρα μας από τα προγράμματα προσαρμογής ξεκινάμε από μια καλύτερη αφετηρία. Ήδη έχουμε αύξηση των επενδύσεων σε τεχνολογικό εξοπλισμό ενώ παρατηρείται μια «στροφή» σε ποιοτικές και καινοτόμες επενδύσεις. Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις έφτασαν σε επίπεδα προ κρίσης ενώ το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα προσελκύσει ακόμη περισσότερες επενδύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας επισήμανε ότι  «η κρίση που βιώσαμε ήταν και είναι μια κρίση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αν δεν διορθώσουμε αυτό, όσες θυσίες και να κάνουμε δεν θα την ξεπεράσουμε. Ο κόσμος όμως έχει αλλάξει από το 2010 μέχρι σήμερα και η ανταγωνιστικότητα θα κατακτηθεί με άλλους όρους». 

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας Τομεάρχης Οικονομίας ΝΔ και βουλευτής Φθιώτιδας  τόνισε ότι «η μικρομεσαία επιχείρηση η οποία, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που της ασκήθηκαν την τελευταία δεκαετία, μειώνοντας την ύπαρξή τους κατά 200.000, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πυλώνα της παραγωγικής διαδικασίας, επενδύοντας, καινοτομώντας, παράγοντας, εξάγοντας. Αποτελεί την κινητήριο δύναμη της οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στον πλούτο, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Επίσης ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι «μία χώρα, για να ανταποκριθεί στο ασταθές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και για να πετύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης οφείλει να δημιουργήσει ένα λειτουργικό, σταθερό και ασφαλές πλαίσιο για το επιχειρείν, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Με παρέμβασή του ο  Γραμματέας Τομέα Οικονομικών ΚΙΝ.ΑΛ και πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στην πράξη η υπερφορολόγηση του μικρομεσαίου είναι μια πορεία προς την καταστροφή της μικρής επιχείρησης που ταυτόχρονα "κλείνει το μάτι" στους φοροφυγάδες και ωθεί ολοένα και περισσότερους τίμιους επιχειρηματίες στην επιλογή είτε να κλείσουν, είτε να φύγουν στο εξωτερικό είτε να φορο και εισφοροδιαφύγουν.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης επισήμανε ότι «με δεδομένη τη δυστοκία από την πλευρά της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι προφανές ότι η μόνη άμεση λύση για τη χώρα είναι η προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων».

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους: ο κ. Ηλίας Ξανθάκος, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης,  ο κ. Λόης Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, ο κ. Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο κ. Απόστολος Μακρυκώστας, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, ο κ. Παναγιώτης Μελαχρινός, Εκπρόσωπος & Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκου Παππά, ο κ. Σταύρος Θωμαδάκης, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ, ο κ. Γιώργος Καρανίκας, Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ο κ. Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, ο κ. Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, η κα. Αλευρίτου Ελένη, Πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, ο κ. Σταύρος Γαβρόγλου, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ενεργητικών Πολιτικών και Διεθνών Δικτύων της ΕΙΕΑΔ, η κα. Αρανίτου Βάλια, Επιστημονική Σύμβουλος της ΕΣΕΕ.

Την Έκθεση μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας εδώ

Η παραπάνω έκθεση και η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 «Μηχανισμός μελέτης και ανάλυσης οικονομικού περιβάλλοντος μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και το Υποέργο 3  «Συντονισμός, διοίκηση, προβολή & δημοσιότητα των δράσεων»  της πράξης «Παρεμβάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τη συστηματική παρακολούθηση και πρόγνωση αλλαγών του παραγωγικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» με κωδικό ΟΠΣ 5003864. Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)  μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» ΕΣΠΑ 2014 – 2020. 

NEWSLETTER

Για να δείτε όλα μας τα ενημερωτικά δελτία πατήστε εδώ

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SOCIAL MEDIA