Νέα

Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο για τη Διαφορετικότητα στην Εκπαίδευση Ενηλίκων

Με την εισήγηση «Ίσες ευκαιρίες στην επαγγελματική κατάρτιση για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο», συμμετέχει το Παράρτημα Ηπείρου του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου “Diversity In Adult Education: Community, Integration, Governance” που πραγματοποιείται την Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στο Electra Hotel στην Αθήνα και οργανώνεται από την από την ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

Το διεθνές συνέδριο με θέμα τη διαφορετικότητα στην εκπαίδευση ενηλίκων, επιδιώκει να αναδείξει τις διαφορετικές διαστάσεις του πεδίου αυτού όπως η διαφορετικότητα των κοινοτήτων, η εργασιακή και κοινωνική ένταξη και η διακυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα οι θεματικές του συνεδρίου διαρθρώνονται γύρω από τους ακόλουθους άξονες:

  • Διαφορετικότητα στην Εκπαίδευση Ενηλίκων – σύγχρονες προοπτικές και προκλήσεις
  • Διαφορετικότητα στην Κοινότητα: πολιτικές και πρακτικές
  • Διαφορετικότητα στην Κοινωνία και Διακυβέρνηση: θεσμικές καινοτόμες πολιτικές και τοπικές πρωτοβουλίες
  • Εργασιακή Ζωή και Κοινωνική Ένταξη

Το Συνέδριο αποσκοπεί στην ανάδειξη συνδυαστικά δύο θεμάτων, ιδιαίτερα επίκαιρων, τόσο σε ακαδημαϊκό – ερευνητικό όσο και πρακτικό επίπεδο, αυτό της εκπαίδευσης ενηλίκων (τυπικής και άτυπης) και της διαχείρισης της διαφορετικότητας στο πεδίο αυτό, με τις συνακόλουθες επιδράσεις που υφίστανται στους τομείς της κοινωνικής/εργασιακής ένταξης, της διαμόρφωσης πολιτικών κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό το Παράρτημα Ηπείρου του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ, παρουσιάζοντας την εμπειρία του από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος  που απευθυνόταν σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, θα μοιραστεί τις γνώσεις και τις καλές πρακτικές στη μεσημεριανή συνεδρία της Πέμπτης 13/12.  Η υλοποίηση του έργου Vocational Training πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου έργου που αφορούσε την μικρής κλίμακας ένταξη και είχε τίτλο “Small Scale Integration Project”.

Το παραπάνω πρόγραμμα υλοποιούνταν από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση INTERSOS και την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. σε συνεργασία με τοπικούς οργανισμούς στην περιοχή των Ιωαννίνων μεταξύ αυτών και του Παραρτήματος Ηπείρου του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ και περιλάμβανε εντατικά μαθήματα ελληνικών και σεμινάρια επαγγελματικής εκπαίδευσης σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Σκοπός του έργου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία ήταν, τόσο η ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων όσο και η παροχή στους συμμετέχοντες καταρτιζόμενους και καταρτιζόμενες εισαγωγικών γνώσεων σε θέματα επιχειρηματικότητας αλλά και γνώσεων σε ειδικότερους κλάδους όπως η μαγειρική, η ραπτική, ο τουρισμός κ.ά.

Το σύνολο των δράσεων είχαν ως τελικό σκοπό να γίνει μια συνεκτική προσπάθεια προσέγγισης και διασύνδεσης των ανθρώπων αυτών με την τοπική αγορά εργασίας μέσω εκπαιδευτικών επισκέψεων σε επιχειρήσεις στην περιοχή των Ιωαννίνων, σε μια προσπάθεια διαχείρισης του ζητήματος της διαφορετικότητας σε όλα τα στάδια εργασιακής και ευρύτερα κοινωνικής ένταξης, από την εκπαίδευση έως την ένταξη τους στην αγορά εργασίας.

Το Συνέδριο «Diversity In Adult Education: Community, Integration, Governance» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του διακρατικού Ευρωπαϊκού έργου “DIVINA-EDU: Diversity in Adult Education”. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του έργου. Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ.

NEWSLETTER

Για να δείτε όλα μας τα ενημερωτικά δελτία πατήστε εδώ

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SOCIAL MEDIA