Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020
Σκοπός της παρούσας Έκθεσης είναι η ανάδειξη των βασικότερων πτυχών και προεκτάσεων του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Στο Μέρος Ι, παρουσιάζονται τα αναλυτικά αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε 801 επιχειρήσεις (σε συνεργασία με τη MARC A.E. που πραγματοποίησε τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις) κατά τη χρονική περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019 με πανελλαδική κάλυψη. Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύονται και αναλύονται ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ψηφιακή ωριμότητα των μικρών επιχειρήσεων,τον βαθμό κατανόησης των νέων τεχνολογικών εφαρμογών από τις μικρές επιχειρήσεις, τον βαθμό ενσωμάτωσης νέων ψηφιακών συστημάτων, το επίπεδο αξιοποίησης των δυνατοτήτων του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών προμηθειών, καθώς και το επίπεδο επενδύσεων στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ εξετάζονται διαστάσεις σχετικά με τις αναδυόμενες ψηφιακές διαφοροποιήσεις και ανισότητες. Στη συνέχεια του μέρους Ι της Έκθεσης, διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για την ψηφιακή ανάπτυξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητές τους.
Στο Μέρος ΙΙ, παρουσιάζεται καταρχάς μια γενική θεωρητική επισκόπηση και αποτύπωση των βασικών εννοιών και σχέσεων ανάμεσα σε σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές, με κυρίαρχη αυτήν των ψηφιακών τεχνολογικών συντελεστών. Κατά δεύτερον, αποτυπώνεται ένα πολυπρισματικό και ολιστικό αναλυτικό πλαίσιο ερμηνείας και επεξεργασίας των ραγδαίων υφιστάμενων και επικείμενων τεχνολογικών αλλαγών μέσω εξειδικευμένων ερευνητικών κειμένων σε επίπεδο επιλεγμένων τομέων εφαρμογής (π.χ. ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα, αγροτική παραγωγή, μεταποίηση, κατασκευές), καθώς και σε συνάρτηση με πολυεπίπεδες πτυχές και προεκτάσεις σε επίπεδο υποδομών χρηματοδότησης, δομής απασχόλησης και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Με σκοπό την ολοκληρωμένη θεωρητική και εμπειρική διερεύνηση των παραπάνω διαστάσεων, το Μέρος ΙΙ διακρίνεται στις παρακάτω τρεις κύριες υποενότητες, oι οποίες εξειδικεύονται περαιτέρω μέσα από επιμέρους κείμενα επικεντρωμένα σε συγκεκριμένες θεματικές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος:
1. Θεωρητική επισκόπηση: ιστορικός ορίζοντας και κοινωνικο-οικονομική θεωρία
2. Πτυχές, επιπτώσεις και προεκτάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού
3. Περιπτώσεις μελέτης σε επίπεδο επιμέρους θεματικών και τομέων (in-depth case studies).
Στο Μέρος ΙΙ περιλαμβάνονται σχετικές αναλύσεις και κείμενα, στο πλαίσιο των παραπάνω τριών επιμέρους ενοτήτων, με κοινό παρονομαστή και αναφορά στις έννοιες της ψηφιοποίησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος συνιστά η διάσταση των μικρών επιχειρήσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σημασία των κατάλληλων και αναγκαίων πολιτικών που θα διαμορφώσουν ένα ευνοϊκό και υποβοηθητικό πλαίσιο προσαρμογής στις αναδυόμενες τεχνολογικές και παραγωγικές δυναμικές και προκλήσεις.
Η παρούσα μελέτη υλοποιήθηκε, σχεδιάστηκε και εκδόθηκε στο πλαίσιο του υποέργου 1 της πράξης «Παρεμβάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τη συστηματική παρακολούθηση και πρόγνωση αλλαγών του παραγωγικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» με κωδικό ΟΠΣ 5003864 που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία 2014-2020»