Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020
Η ΓΣΕΒΕΕ, κατόπιν αναλυτικής μελέτης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, καταθέτει μία σειρά προτάσεων/παρατηρήσεων, όλες σε εποικοδομητική κατεύθυνση. Οι συνοπτικές αυτές προτάσεις αφορούν σε γενικά θέματα προσέγγισης των πολιτικών που χαράσσονται στο Σχέδιο και των δράσεων που αναπτύσσονται.
Οι προτάσεις/παρατηρήσεις διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:
Η πρώτη κατηγορία σχετίζεται με γενικά θέματα που αφορούν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι η απολιγνιτοποίηση και η αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας ενέχει τον κίνδυνο της επιδείνωσης του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, τόσο από την εισαγωγή πρώτων υλών για την εγκατάσταση των ΑΠΕ και των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου όσο και από τις εισαγωγές του δεύτερου.
Η δεύτερη κατηγορία σχετίζεται με θέματα που επικεντρώνονται περισσότερο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Για παράδειγμα, «η ΓΣΕΒΕΕ συστήνει, εκτός από την περιφερειακή στόχευση, να δοθεί βαρύτητα και στην κλαδική διάσταση, προτείνοντας να καταστρωθούν και αντίστοιχα Κλαδικά Σχέδια στους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεισφορά αυτών των κλάδων στο ΑΕΠ και στην κατανάλωση ενέργειας και παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου».
Η τρίτη κατηγορία προτάσεων αφορά σε τεχνικές παρατηρήσεις επί της δομής του Σχεδίου, οι οποίες θα αναβαθμίσουν σημαντικά την κατανόηση του κειμένου και θα συνεισφέρουν στην ομογενοποίηση της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων εταίρων.
Βιβλιογραφική αναφορά: ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ/Συντάκτης Ζέρβας Ε. (2020), «Παρατηρήσεις της ΓΣΕΒΕΕ στη διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», Κείμενα Γνώμης ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, Αθήνα: ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σσ. 8
Το παραδοτέο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Παρεμβάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τη συστηματική παρακολούθηση και πρόγνωση αλλαγών του παραγωγικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» με κωδικό ΟΠΣ 5003864. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία 2014-2020».