Δημοσιεύσεις / Έρευνες οικονομικού κλίματος

Ετήσια έρευνα για το Εισόδημα & τις Δαπάνες Νοικοκυριών 2017

Μείωση στα εισοδήματά τους παρουσίασαν σχεδόν δύο στα  τρία νοικοκυριά (62,4%) το 2017, με βάση την ετήσια έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ «Εισόδημα – Δαπάνες νοικοκυριών» (12/2017). Η βελτίωση ωστόσο σε σχέση με  τα προηγούμενα χρόνια, όταν η κατάσταση δεν ενέπνεε απολύτως καμία αισιοδοξία, , είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Αυτό μαρτυρά ένα αυξανόμενο ποσοστό (35,6% έναντι 22,6% στην έρευνα το 2016) που δηλώνει σταθεροποίηση της κατάστασής του.

Τα ευρήματα της έρευνας του ΙΜΕ  ΓΣΕΒΕΕ επιβεβαιώνονται πλήρως από τα επίσημα στοιχεία. Ειδικότερα, με βάση το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη ο μέσος ετήσιος μικτός μισθός το 2017 ανήλθε στα 1.021,13 ευρώ, χαμηλότερος από το επίπεδο του 2016, όταν ο μισθός ανερχόταν στα 1.057,21 ευρώ.

 

Η ανεργία εξακολουθεί να είναι ανοιχτή κοινωνική πληγή στην Ελλάδα, μολονότι έχουν περάσει πολλοί μήνες απ’ όταν «πέτυχε» το πανευρωπαϊκό ρεκόρ του 27%. Με βάση την έρευνα το 30% των νοικοκυριών (περίπου 1 εκ.) έχουν στην οικογένεια τουλάχιστον 1 άτομο στην ανεργία. Η κατάσταση των ανέργων γίνεται ακόμη χειρότερη αν λάβουμε υπ’ όψη μας δύο επιπλέον γεγονότα που αναδεικνύει η έρευνα: Το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, στο επίπεδο του 83,5%, της μακροχρόνιας ανεργίας που δύσκολα αντιμετωπίζεται και επίσης ότι ελάχιστοι είναι οι …τυχεροί που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας: μόνο 7,3%. Σχεδόν η εξαίρεση!

Τούτων δοθέντων, μόνο από τα σύννεφα δεν πέφτει ο αναγνώστης της έρευνας διαβάζοντας για την τάση παγίωσης του φαινομένου της οικονομικής μετανάστευσης ελλήνων πολιτών. Από τους ερωτηθέντες το 9% δήλωσε πώς είχε ένα τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας του που μετανάστευσε στο εξωτερικό προς αναζήτησης καλύτερης τύχης και άμεσα …εργασίας. Το εύρημα της έρευνας επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που δείχνουν ότι από το 2010 ως το 2016 μετανάστευσαν 710.000 Έλληνες. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί πώς παραπάνω από το 40% δήλωσε ότι θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αν ήταν σίγουρο πως θα βρει εργασία…

 

Η ετήσια έρευνα που παρουσιάζεται διεξάγεται από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE από το Δεκέμβριο του 2012. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.006 αντιπροσωπευτικά επιλεγμένων νοικοκυριών από όλη την Ελλάδα στο διάστημα 15 με 21 Νοεμβρίου 2017. Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο εισόδημα, τις δαπάνες και τις νέες καταναλωτικές συμπεριφορές των νοικοκυριών, που προκύπτουν εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, καθώς και η αποτύπωση της στάσης σχετικά με την ποιότητα διαβίωσης και τις φορολογικές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα των προηγούμενων ερευνών.

 

Βασικό συμπέρασμα

Οι μισθοί των εργαζομένων συνεχίζουν να πέφτουν παρότι αυξάνονται όσοι δηλώνουν σταθεροποίηση της οικονομικής του κατάστασης, σε αντίθεση με το παρελθόν

Κύρια ευρήματα

Το 48% ανέβαλε ή καθυστέρησε να λάβει ιατρικές συμβουλές και θεραπείες για οικονομικούς λόγους.

1 στα 4 νοικοκυριά εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος

Το 15% των νοικοκυριών δηλώνει πως τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες.

NEWSLETTER

Για να δείτε όλα μας τα ενημερωτικά δελτία πατήστε εδώ

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SOCIAL MEDIA