Γεγονότα

Εκδήλωση 100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ & μικρές επιχειρήσεις στο Ηράκλειο Κρήτης

Περιγραφή

Στις 16 Ιανουαρίου του 1919, 30 εκπρόσωποι εργοδοτικών σωματείων συγκεντρώθηκαν και σύστησαν την Ένωση Συντεχνιών Σωματείων και Εργοδοτών Ελλάδος. Αυτή ήταν η πράξη γέννησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, η οποία τον Ιανουάριο συμπλήρωσε εκατό χρόνια παρουσίας και δράσης για την υπεράσπιση των συμφερόντων, την ικανοποίηση των αναγκών, την παρουσίαση των θέσεων και την προώθηση των αιτημάτων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, και γενικότερα όλων των μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Εκατό χρόνια κατά τα οποία η χώρα μας έζησε νίκες και ήττες, επιτεύγματα και καταστροφές, πόλεμο και ειρήνη, πολιτικές και κοινωνικές αναστατώσεις και αλλαγές, περιόδους οικονομικής ανάπτυξης και βαθιές κρίσεις. Εκατό χρόνια που ισοδυναμούν με κάτι περισσότερο από τρείς γενιές επιχειρηματικότητας στον νότο της Ευρώπης, όπου ο ρόλος και η σημασία των μικρών επιχειρήσεων ήταν και παραμένει ακόμη ιδιαιτέρως σημαντικός για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Στο πλαίσιο αυτό σας προσκαλούμε σε εκδήλωση με θέμα «100 Χρόνια ΓΣΕΒΕΕ και μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα», στο Ηράκλειο της Κρήτης το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, στην Αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στις 18:00.

Ο χαρακτήρας της εκδήλωσης δεν περιορίζεται στο εορταστικό κομμάτι, αλλά αποτελεί μια διπλή ευκαιρία αναστοχασμού αφενός της πορείας της Συνομοσπονδίας και αναζήτησης προοπτικών, προτάσεων και λύσεων αναφορικά με τα θέματα που ενδιαφέρουν τις μικρές επιχειρήσεις, το μέλλον του συνδικαλισμού και το ρόλο των επαγγελματιών στη σύγχρονη εποχή, αφετέρου είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της επιχειρηματικότητας και της συνδικαλιστικής δράσης των ΕΒΕ στην πόλη του Ηρακλείου. Άλλωστε, τόσο το Ηράκλειο όπως και οι άλλες πόλεις και τα χωριά της Κρήτης και οι άνθρωποι της διαχρονικά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις διεκδικήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11/05/2019 στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι μια ευκαιρία μεταξύ των άλλων να εστιάσουμε στην τοπική πραγματικότητα της περιοχής και να αναζητήσουμε ένα εύφορο έδαφος διαλόγου μεταξύ συνδικαλιστικών στελεχών, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπροσώπων των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων του νησιού.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς. Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Κουράσης, θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες εορτασμού των 100 χρόνων και άλλες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν από συνδικαλιστικά στελέχη που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη.

Ειδικές εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τους ιστορικούς Νίκο Ποταμιάνο, συγγραφέα του λευκώματος 100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ, Ιστορικό εντεταλμένο ερευνητή στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ και τους Σπύρο Δημανόπουλο, Δημήτρη Κυπριωτάκη υποψήφιους διδάκτορες Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του υποέργου  1  και πιο συγκεκριμένα του ΠΕ5 «Συμπλήρωση, επέκταση και διαχείριση του ιστορικού αρχείου της ΓΣΕΒΕΕ»της πράξης «Θεσμική, ερευνητική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση της ΓΣΕΒΕΕ» με κωδικό ΟΠΣ 5001290. Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)  μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα
100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ & μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Σάββατο, 11 Μαΐου 2019
Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης, Αίθουσα Καστελλάκη
17:30 – 18:00 Προσέλευση συμμετεχόντων
18:00 – 18:10 Καλωσόρισμα
Χαράλαμπος Λεκάκης, Δ’ Αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ – Μέλος ΔΣ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ &
ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ
18:10 – 18:15 Προβολή αποσπάσματος ντοκιμαντέρ «Η ιστορία μας, ιστορία του τόπου μας»
18:15 – 18:40 Ομιλία «100 Χρόνια ΓΣΕΒΕΕ: Από το xθες στο αύριο»
Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ
18:40 – 19:00 Παρουσίαση «Δράσεις εορτασμού για τα 100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ»
Γιώργος Κουράσης, Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ
19:00 – 19:15 Εισήγηση «Διατρέχοντας την εκατονταετή ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ»
Νίκος Ποταμιάνος, Ιστορικός εντεταλμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο
Μεσογειακών Σπουδών – ΙΤΕ
19:15 – 19:45 Εισήγηση «Οι συζητήσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά τη
δεκαετία του 1960 και οι επαγγελματοβιοτέχνες»
Σπύρος Δημανόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτορας Νεότερης και
Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης
20:15 – 20:40 Εισήγηση «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Ηράκλειο του Μεσοπολέμου»
Δημήτρης Κυπριωτάκης, Υποψήφιος Διδάκτορας Νεότερης και
Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης
20:15 – 20:40 Συζήτηση & Παρεμβάσεις

Την εκδήλωση συντονίζει η κα Μαυράκη Άρτεμις Μέλος ΔΣ ΓΣΕΒΕΕ, Υπεύθυνη Παραρτήματος Κρήτης ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ & ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ. Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει κοκτέιλ.

Ομιλητές

Νίκος Ποταμιάνος

ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

Ο Νίκος Ποταμιάνος είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Συγγραφέας του βιβλίου 100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ 1919-2019. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971, και σπούδασε ιστορία στα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Αθήνας και της Κρήτης, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή. Το 2016 και το 2017 δίδαξε στα τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού Τα Ιστορικά. Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορεί η μελέτη του Οι Νοικοκυραίοι. Μαγαζάτορες και βιοτέχνες στην Αθήνα 1880-1925∙ από τις εκδόσεις Ασίνη η συλλογή άρθρων του Ευγενή παχύδερμα και πάσχοντες εργάτες. Επίκαιρες ιστορίες από τις αρχές του 20ού αιώνα∙ και από τις εκδόσεις Κέδρος το παιδικό βιβλίο Γιατί οι πρωτόγονοι δεν ήξεραν τίποτα, και άλλες ιστορίες από την Προϊστορία όπως τις είπα στην κόρη μου. Υπό έκδοση από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης είναι η μονογραφία του για την κοινωνική ιστορία της αποκριάς στην Αθήνα την περίοδο 1800-1940.

Σπύρος Δημανόπουλος

υποψήφιος διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Ο Δημανόπουλος Σπύρος είναι υποψήφιος διδάκτορας νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη μεταπολεμική κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είναι υπότροφος του χρηματοδοτούμενου από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους ερευνητικού έργου με τίτλο «Συλλογική δράση και συνδικαλιστική εκπροσώπηση των επαγγελματοβιοτεχνών, 1945-1967» το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα Ενίσχυση Νέων Ερευνητών (ΕΔΒΜ34). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει κείμενα του σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Δημήτρης Κυπριωτάκης

Υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Αποφοίτησε το 2009 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού προγράμματος της Νεώτερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, ασχολήθηκε σε μεγάλο βαθμό με την τοπική ιστορία κατά το 19ο και 20ο αιώνα. Η διπλωματική του είχε ως αντικείμενο τη διερεύνηση της οικονομίας της Ανατολικής Κρήτης με βάση τα μητρώα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου και διακρίθηκε λαμβάνοντας το βραβείο Παρλαμά για το 2018. Ως υποψήφιος διδάκτορας ασχολείται με το ζήτημα των δημοσίων έργων στην Κρήτη κατά το Μεσοπόλεμο δίνοντας έμφαση στη κατασκευή του νέου λιμανιού του Ηρακλείου κατά την περίοδο 1920-1940. Η σχετική έρευνα χρηματοδοτείται μέσω τριετούς υποτροφίας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2018-2021). Πέρα από το κύριο πλαίσιο των σπουδών του, έχει εργαστεί σε εποχική βάση από το 2011 έως το 2018 στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ενώ έχει συμμετάσχει σε ταξινομικές αποστολές υπό την επίβλεψη του καθηγητή Νεότερης Ιστορίας, Χρήστου Λούκου.

NEWSLETTER

Για να δείτε όλα μας τα ενημερωτικά δελτία πατήστε εδώ

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SOCIAL MEDIA