Νέα

Παρουσίαση έρευνας ΙΝΕ ΓΣΕΕ & ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: "Κίνητρα και εμπόδια για τη συμμετοχή των ενηλίκων στη Διά Βίου Μάθηση στην Ελλάδα"

Τα συμπεράσματα της έρευνας με τίτλο «Κίνητρα και Εμπόδια στη συμμετοχή των ενηλίκων στη δια βίου μάθηση στην Ελλάδα» παρουσίασαν σε σχετική ημερίδα τα Ινστιτούτα, του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ & του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 στις 10:30 π.μ. στο κτήριο του CEDEFOP, στη Θεσσαλονίκη.

H έρευνα, η οποία είναι επαναλαμβανόμενη, ξεκίνησε από τα Ινστιτούτα της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ στην αρχή της οικονομικής κρίσης και συνεχίστηκε έως και σήμερα, συλλέγοντας σημαντικά στοιχεία για τα έτη 2011, 2013, 2015 και 2016, με αντιπροσωπευτικό δείγμα μισθωτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενων και εργοδοτών, καθώς και ανέργων, στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα). Το σχεδιασμό της δειγματοληψίας, τη συλλογή και την ανάλυση των ποσοτικών δεδομένων ανέλαβε η εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης MARC AE.

Στην ημερίδα, ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, ο καθηγητής Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων του πανεπιστημίου Πατρών, Θανάσης Καραλής παρουσίασε  τα αποτελέσματα της  έρευνας «Κίνητρα και Εμπόδια στη συμμετοχή των ενηλίκων στη δια βίου μάθηση στην Ελλάδα»  και εστίασε σε στοιχεία  που αφορούν τη συμμετοχή σε προγράμματα διά βίου μάθησης, την αποτύπωση των κινήτρων, αλλά κυρίως των εμποδίων, προκειμένου να διερευνηθούν οι τρόποι διεύρυνσης της πρόσβασης των πολιτών σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

«Ζητούμενο εξακολουθεί να παραμένει η καλύτερη στόχευση των εφαρμοζόμενων πολιτικών, προκειμένου να καλυφθούν εκείνες οι κοινωνικές ομάδες για τις οποίες με βάση τα δεδομένα της έρευνας διαπιστώνεται υστέρηση στη συμμετοχή»

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας  χαιρετισμό απεύθυναν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και Γιώργος Καββαθάς, η Mara Brugia, Διευθύντρια του Cedefop , ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης και ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Χατζηβρέττας, ενώ παρεμβάσεις έκαναν ο Γ.Γ. Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, Παυσανίας Παπαγεωργίου και η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας  ο Διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Χρήστος Γούλας & η Δέσποινα Μπαμπανέλου, επιστημονική συνεργάτης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ επισήμαναν το διαμορφούμενο ρόλο της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και τη διάσταση της ποιότητάς  ως βασική προϋπόθεση ενίσχυσης της συμμετοχής.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Θέρμης - Καθηγητής σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, κ. Γιώργος Κουλαουζίδης τόνισε το ρόλο και τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ενηλίκων στη Διά Βίου Μάθηση.

Η προϊσταμένη τμήματος Εκπαίδευσης & Κατάρτισης σε Καταστήματα Κράτησης,  Δ/νση Διά Βίου Μάθησης, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς & Δια Βίου Μάθησης, του Υπουργείου Παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων, κ. Πιέρα Λευθεριώτου αναφέρθηκε  στην “Ανοικτή” Εκπαίδευση Ενηλίκων και επισήμανε Προϋποθέσεις και Προβληματισμούς.

Στο τέλος της ημερίδας ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους που έδωσαν φως και σε επιμέρους πτυχές του πεδίου, ενώ οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους εκπροσώπους στο πάνελ κάλυψαν μεγάλο εύρος των ερωτημάτων.Την παρουσίαση της ημερίδας και το  συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε  ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κ. Παρασκευάς Λινζτέρης.

Για να δείτε τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας μπορείτε να πατήσετε εδώ

NEWSLETTER

Για να δείτε όλα μας τα ενημερωτικά δελτία πατήστε εδώ

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SOCIAL MEDIA