Έργα

Παρακολούθηση και πρόγνωση αλλαγών του παραγωγικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Το έργο αφορά την υλοποίηση δράσεων για τη συστηματική παρακολούθηση και πρόγνωση αλλαγών του παραγωγικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο σκοπός του έργου είναι να συμβάλλει ουσιωδώς στη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών στήριξης της προσαρμογής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις εξελισσόμενες παραγωγικές, τεχνολογικές, οργανωτικές και θεσμικές αλλαγές σε συνδυασμό με την προώθηση της ενδυνάμωσης των αυτο-απασχολούμενων, των μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων και την παροχή επακριβούς, τεκμηριωμένης και επικαιροποιημένης επιχειρηματικής, επαγγελματικής και τεχνολογικής πληροφόρησης. Οι βασικές δράσεις (υποέργα) βασικές είναι οι παρακάτω:

1)Μηχανισμός μελέτης και ανάλυσης οικονομικού περιβάλλοντος μικρομεσαίων επιχειρήσεων 

Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη συστηματική πρόγνωση και παρακολούθηση των μεταβολών του παραγωγικού συστήματος της χώρας και των επιπτώσεών τους, δημιουργεί και λειτουργεί έναν «Μηχανισμό» για τη συστηματική συγκέντρωση, επεξεργασία και διάχυση τεκμηριωμένης και εξειδικευμένης γνώσης και πληροφόρησης, αναφορικά με θεματικά πεδία που άπτονται του επιχειρηματικού περιβάλλοντος των μικρών επιχειρήσεων και της οικονομίας εν γένει.

Τα θεματικά πεδία γύρω από τα οποία αναπτύσσεται και λειτουργεί ο «Μηχανισμός» είναι: 1)Επιχειρηματικό περιβάλλον και μικρές επιχειρήσεις 2) Τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία 3) Διάγνωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρωπίνου δυναμικού 4)Συνεργασίες επιχειρήσεων και δίκτυα καινοτομίας 5) Οργανωμένη εξωστρέφεια, δικτύωση και διεθνοποίηση μικρών επιχειρήσεων 6) Μηχανισμοί χρηματοδότησης και σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, 7) Αναπτυξιακές πολιτικές, περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και συνοχή.

2)Εργαστήριο πρόγνωσης και παρακολούθησης παραγόντων αλλαγής του παραγωγικού περιβάλλοντος κλάδων και επαγγελμάτων

Το Εργαστήριο έχει ως στόχο την ανάπτυξη μηχανισμού για τη συστηματική παρακολούθηση των μεταβολών που αναμένεται να επηρεάσουν συγκεκριμένα επαγγέλματα στο άμεσο μέλλον.  Ειδικότερα, προβλέπεται η παρακολούθηση και διερεύνηση προοπτικών σε είκοσι (20) συνολικά επαγγέλματα με κεντρικό στόχο την εκπόνηση Οδικών Χαρτών Προσαρμογής Επαγγελμάτων, οι οποίοι θα επικαιροποιούνται τακτικά ώστε να αποτελέσουν διαρκείς οδηγούς δράσης για την αποτελεσματική ανταπόκριση των επιχειρήσεων στις επερχόμενες αλλαγές.

Παράλληλα με τα αποτελέσματα των Οδικών Χαρτών, αναμένεται να υλοποιηθούν στοχευμένες δράσεις για τα υπό μελέτη επαγγέλματα όπως η εκπόνηση επαγγελματικών περιγραμμάτων, η ανάπτυξη εκπαιδευτικού περιεχομένου και υλικών, η διαμόρφωση σχημάτων πιστοποίησης κ.α.

 

Δημοσιεύσεις / Έρευνες - Μελέτες

Διερεύνηση αναδυόμενων τάσεων, πρακτικών και πολιτικών στο πεδίο της πράσινης οικονομίας

Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζονται αναλυτικά: Επισκόπηση αναδυόμενων τάσεων και πρακτικών στο πεδίο της πράσινης οικονομίας (Ενότητα 1). Καλές πρακτικές πράσινης επιχειρηματικότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (Ενότητα 2). Διερεύνηση πολιτικών ενίσχυσης της πράσινης οικονομίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο (Ενότητα…

Δημοσιεύσεις / Ερευνητικά κείμενα

Δομές στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Βασικό συμπέρασμα της βιβλιογραφίας είναι ότι τα προγράμματα και οι δομές που υποστηρίζουν τη λειτουργία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) έχουν θετική επίδραση στην ανάπτυξη και μεγέθυνσή τους. Το πρόβλημα, όμως, που παρουσιάζεται στην πράξη είναι ότι οι υπηρεσίες…

Δημοσιεύσεις / Ερευνητικά κείμενα

Εμπόδια στην πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία εθνικού εισοδήματος και στην επίτευξη κοινωνικής συνοχής.…

Δημοσιεύσεις / Ερευνητικά κείμενα

Χρηματοδοτικά εργαλεία επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της τεχνολογίας blockchain

Μια από τις σημαντικότερες εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain είναι η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω της διαδικασίας των Αρχικών Προσφορών Νομισμάτων (Initial Coin Offerings – ICOs) και των Προσφορών Ψηφιοποιημένων Αξιογράφων (Security Token Offerings – STOs). Οι ICOs αποτελούν έναν καινοτόμο…

Δημοσιεύσεις / Ερευνητικά κείμενα

Gentrification στην Αθήνα και επιδράσεις στις ΜΜΕ

Στην Αθήνα, μελέτες για το gentrification εκπονούνται ήδη από τη δεκαετία του 2000, εντοπισμένες σε διαδικασίες με ποικίλα χαρακτηριστικά και χωρικές παραμέτρους. Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια νέα φάση ανάπτυξης του αθηναϊκού τοπίου, μέσα από διαδικασίες και μετασχηματισμούς που συνδέονται με…

Δημοσιεύσεις / Ενημερωτικά σημειώματα

Η αξιοποίηση μεγάλων συνόλων δεδομένων (Big Data) από τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις

Ζούμε σε μία εποχή όπου ο όγκος των διαθέσιμων πληροφοριών μέσω του διαδικτύου, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των εφαρμογών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ  όποιοι καταφέρνουν να τις διαχειριστούν αποκτούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς έχουν πρόσβαση σε νέα ποιοτικά και…

Δημοσιεύσεις / Ερευνητικά κείμενα

Μια δεύτερη ζωή για την Μεγαλόπολη. Προτάσεις για τον οικονομικό μετασχηματισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη την επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης

Στο Ερευνητικό κείμενο εξετάζεται η οικονομία της Μεγαλόπολης και της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας υπό το πρίσμα της λιγνιτικής παραγωγής και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της υπό εξέλιξη απολιγνιτοποίησης. Αναλύονται και εξετάζονται κριτικά οι προβλέψεις του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης,…

Νέα

Οδικοί Χάρτες για την προσαρμογή επαγγελμάτων στις επερχόμενες αλλαγές

Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υλοποιεί τη δράση του Εργαστηρίου πρόγνωσης και παρακολούθησης αλλαγών στα επαγγέλματα με στόχο να καλύψει ένα σημαντικό κενό στρατηγικής πληροφόρησης, όπως εντοπίζεται σε επίπεδο μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Αυτό αφορά στην έγκαιρη αναγνώριση τάσεων, εξελίξεων και μεταβολών…

Νέα

Συμμετοχή στελεχών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Στις 26 & 27 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το International Conference on Business and Economics του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, στο οποίο συμμετείχαν με εισηγήσεις τους επιστημονικά στελέχη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο Λεωνίδας Βατικιώτης παρουσίασε στο πλαίσιο της εισήγησής…

Νέα

Παρουσίαση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών ΑλουμινοΣιδηροκατασκευαστών (ΠΟΒΑΣ)

Το Σάββατο 29.06.2019 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Τακτική  Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών ΑλουμινοΣιδηροκατασκευαστών (ΠΟΒΑΣ). Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης το επιστημονικό στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Γιακούλας έκανε εισήγηση με θέμα «Δυνατότητες Χρηματοδότησης  Επιχειρήσεων του Κλάδου στο πλαίσιο…

Νέα

Παρουσίαση Έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 στη Λάρισα, παρουσιάστηκε η Έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκηση Έργων και Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την έκθεση παρουσίασε το επιστημονικό στέλεχος του ΙΜΕ…

Αποτελέσματα έργου

3 ετήσιες εκθέσεις
15 μελέτες αποτύπωσης οικονομικού κλίματος
29 ενημερωτικά/ερευνητικά κείμενα
20 οδικοί χάρτες προσαρμογής επαγγελμάτων
15 επαγγελματικά περιγράμματα

NEWSLETTER

Για να δείτε όλα μας τα ενημερωτικά δελτία πατήστε εδώ

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SOCIAL MEDIA