Δημοσιεύσεις / Κείμενα γνώμης - πολιτικής

Άξονες πολιτικής για τη διάσωση των επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής την περίοδο του Covid-19

Μόλις τα τελευταία 2 χρόνια, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις άρχισαν αργά, αλλά σταθερά να ανακάμπτουν, έχοντας πληρώσει, τόσο οι ίδιες όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτές το μεγαλύτερο μέρος από το βαρύ τίμημα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, αφού περισσότερες από 200.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν με συνέπεια την απώλεια περισσότερων από 650.000 θέσεων απασχόλησης.

Άξονες πολιτικής, οικονομία, μικρές επιχειρήσεις, Covid-19, θέσεις ΓΣΕΒΕΕ, θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχήΤο ξέσπασμα της πανδημίας δημιούργησε μια νέα, πολυεπίπεδη κρίση, που παρά την κατά γενική ομολογία έγκαιρη αντίδραση της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα χειρότερα των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στην οικονομική και κοινωνική λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ διεξήγαγε σχετική έρευνα για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι με 250.000 θέσεις απασχόλησης να κινδυνεύουν να χαθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, πάγωμα των προσλήψεων λόγω αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία και εκτίναξη της ανεργίας σε ποσοστά αντίστοιχα με εκείνα που είχαν καταγραφεί κατά την πιο βαθιά περίοδο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης (27%), δημιουργούνται προϋποθέσεις εκτεταμένης φτωχοποίηση του εργατικού δυναμικού της χώρας, διεύρυνσης των ανισοτήτων και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής.

Η περιορισμένη έκταση και η σύνθεση των κρατικών παρεμβάσεων στην Ελλάδα, με την οικονομική βοήθεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά για ανακούφιση από τις επιπτώσεις της πανδημίας να είναι πολύ πιο φειδωλή συγκρινόμενη με άλλες χώρες, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να βασίζονται κυρίως στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων και στη μεταφορά φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς το μέλλον και πολύ λιγότερο σε άμεσες οικονομικές ενίσχυσης υπό την μορφή των επιχορηγήσεών τους δημιουργεί προϋποθέσεις η αναμενόμενη ύφεση να διαρκέσει αρκετά περισσότερο από έναν χρόνο. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το μεγάλο ειδικό βάρος του τουριστικού κλάδου στην χώρα μας, συντελούν, ώστε η Ελλάδα, με βάση τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, να είναι αντιμέτωπη το 2020 με την μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη, «ύψους» 9,7%, λίγα μόλις χρόνια μετά το προηγούμενο ρεκόρ ύφεσης που κατέγραψε - έκτασης 26% του ΑΕΠ - λόγω των μνημονίων.

Με βάση τα προαναφερόμενα, η ΓΣΕΒΕΕ με το παρόν υπόμνημα καταθέτει προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα τους βασικούς άξονες πολιτικής που θεωρούμε ότι πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε η δύσκολη επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα να επιτευχθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Βιβλιογραφική αναφορά: ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. (2020), «Άξονες πολιτικής για τη διάσωση των επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής την περίοδο του COVID19», Κείμενα Γνώμης ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, Νο.13/2020, Μάιος, σσ. 68 

Το παραδοτέο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Θεσμική, ερευνητική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση της ΓΣΕΒΕΕ» με κωδικό ΟΠΣ 5001290. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση 2014-2020».

NEWSLETTER

Για να δείτε όλα μας τα ενημερωτικά δελτία πατήστε εδώ

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SOCIAL MEDIA