Δημοσιεύσεις / Έρευνες οικονομικού κλίματος

Εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις - Ιούλιος 2012

Το 88% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δήλωσε πως  η κατάσταση της επιχείρησής του το τελευταίο εξάμηνο επιδεινώθηκε και το 9% ότι παρέμεινε αμετάβλητη. Τα σοβαρότερα πλήγματα δέχθηκε ο κλάδος του εμπορίου, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν πάνω από 15 έτη, έχουν τζίρο κάτω από 100.000 ευρώ και δεν απασχολούν καθόλου προσωπικό.

Ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου το πρώτο εξάμηνο του 2012, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011, ανήλθε σε 35%, με το 21% των ερωτηθέντων να υπολογίζει τη μείωση σε άνω του 50% και το 16% περίπου στο 30%.

Μείωση της ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγει ανέφερε το 83% των επιχειρήσεων, με τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης να παρατηρούνται στο εμπόριο (87%), στις επιχειρήσεις με 1 άτομο προσωπικό (88%), με 15 έτη λειτουργίας και πάνω (84%) και τζίρο κάτω από 100.000 ευρώ (87%).

Δραματική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, με το 86% να περιγράφει μείωση. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια που διεξάγονται οι έρευνες κλίματος.

Ελάχιστο είναι επίσης το ποσοστό, μόλις 7%, που αύξησε την επενδυτική του δραστηριότητα. Μείωση ανέφερε το 37%, με τις αρνητικές απαντήσεις να αυξάνονται στην μεταποίηση. Αμετάβλητα επίπεδα περιέγραψε το 53%, που σημαίνει διατήρηση της επενδυτικής δραστηριότητας στα διαρκώς μειούμενα επίπεδα της τελευταίας διετίας.

Έντονη είναι η ανησυχία για νέα λουκέτα. Το 53,3% των επιχειρήσεων θεωρεί (πολύ και αρκετά) πιθανό το ενδεχόμενο η επιχείρησή του να έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας το επόμενο διάστημα, σε βαθμό να κινδυνεύει να κλείσει. Μεταφράζοντας το ποσοστό σε απόλυτα μεγέθη σημαίνει ότι 190.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ  η καθαρή μείωση των επιχειρήσεων τους επόμενους 12 μήνες θα φτάσει τις 67.000. Τα πιθανά λουκέτα των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο «κόκκινο» θα προκαλέσουν απώλεια 260.000 θέσεων απασχόλησης σε εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς.

Ταυτότητα έρευνας: Η παρούσα εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη MARC AE, σε πανελλαδικό δείγμα 1200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), κατά το διάστημα 3 έως 11 Ιουλίου 2012. Στην έρευνα πραγματοποιείται η καταγραφή των τάσεων του οικονομικού κλίματος και η παρακολούθηση των βασικών δεικτών λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων κατά το α’ εξάμηνο του 2012, ενώ παράλληλα επιχειρείται οικονομική πρόβλεψη για το β’ εξάμηνο του 2012.

Το παραδοτέο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου « Ενίσχυση της θεσμικής και επιχειρησιακής ικανότητας της ΓΣΕΒΕΕ» με κωδικό ΟΠΣ 296403. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013».

Βασικό συμπέρασμα

Το πρώτο εξάμηνο του 2012 αποδείχθηκε ως το χειρότερο από την έναρξη της κρίσης, καθώς σε όλους τους δείκτες αποτυπώθηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά επιδείνωσης από το 2009 έως σήμερα.

Κύρια ευρήματα

Το 64% θα προτιμούσε ένα φόρο επί του τζίρου αντί ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος

Το 45% όσων θα πάνε διακοπές θα μείνουν σε εξοχικό σπίτι στο χωριό

Το 29% έχει καθυστερημένες οφειλές σε δάνεια

NEWSLETTER

Για να δείτε όλα μας τα ενημερωτικά δελτία πατήστε εδώ

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SOCIAL MEDIA