Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019
Με μία πολύ όμορφη και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδήλωση με θέμα «Γυναίκες και Συνδικαλισμός», η ΓΣΕΒΕΕ και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ τίμησαν σήμερα την Ημέρα της Γυναίκας, στο πλαίσιο μιας ιδιαιτέρως ξεχωριστής για την Γενική Συνομοσπονδία χρονικής στιγμής, με το 2019 να αποτελεί επετειακό έτος εορτασμού των 100 χρόνων της.
Η συμβολή των γυναικών στον χώρο των μικρών επιχειρήσεων υπήρξε διαχρονικά ιδιαίτερα σημαντική και λόγω της μορφής της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, με την κυριαρχία της μικρής και πολύ μικρής επιχείρησης, αλλά και λόγω του οικογενειακού χαρακτήρα σημαντικού ποσοστού των επιχειρήσεων, όπως τόνισαν στις ομιλίες τους ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς και κ. Γιώργος Κουράσης αντίστοιχα.
Ο κ. Καββαθάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως παρά τις αναμφίβολα σημαντικές κατακτήσεις των γυναικών σε όλη την εργασιακή και συνδικαλιστική πορεία, υποαντιπροσωπεύονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, μεταξύ των οποίων και τα συνδικαλιστικά, γεγονός που σχετίζεται τόσο με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα δύο φύλα και τους ρόλους τους, όσο και με την ελλιπή εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής/οικογενειακής ζωής, που μεταφράζεται, κυρίως για τις γυναίκες, σε έλλειψη χρόνου ενασχόλησης με τα κοινά.
Η ΓΣΕΒΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας, στέκεται στον πλευρό των γυναικών συναδελφισσών, αλλά και όσων γυναικών θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά και συνδικαλιστικά. Μέρος αυτή της προσπάθειάς της για την ποσοτική, αλλά και ποιοτική συμμετοχή των γυναικών, αποτελούν δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ενδυνάμωσης μέσω του Γραφείου Ισότητας ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η συμβολή της στην κατοχύρωση σε νομικό επίπεδο, στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ του 2014, της άδειας πατρότητας, με τους εργαζόμενους πατέρες να έχουν αυτοτελές δικαίωμα άδειας φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο), και σε περίπτωση που η μητέρα είναι αυτοαπασχολούμενη, αλλά και η παρακολούθηση θεμάτων, όπως η παροχή του επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, με στόχο τη βελτίωση του πλαισίου παροχών. Κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε τα ακόλουθα: «θα ήθελα να σημειώσω ότι βλέπουμε τη συγκεκριμένη ημέρα, την 8η Μάρτη, ως μια υπενθύμιση πως κάθε μέρα είναι μέρα εργασίας, επιχειρηματικότητας, οικογενειακών στιγμών ή στιγμών ξεκούρασης και δημιουργίας. Ο ρόλος της γυναίκας δεν είναι αντικείμενο γιορτής, αλλά θέμα διαρκούς προβληματισμού και προσπάθειας. Ως εκ τούτου θα ήθελα να εκφράσω την ισχυρή δέσμευση της ΓΣΕΒΕΕ να συνεχίσει σταθερά την ενασχόλησή της με τα θέματα της ισότητας των δύο φύλων».
Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ έκανε μια μικρή ιστορική διαδρομή για την παρουσία και συμβολή των γυναικών στον χώρο των μικρών επιχειρήσεων και επεσήμανε πως «στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ποσοτικό και ποιοτικό έλλειμμα συμμετοχής των γυναικών βαραίνει ιδιαίτερα, σε μια εποχή που οι συλλογικές διεκδικήσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, τόσο για την εδραίωση κεκτημένων, όσο και για την κατάκτηση νέων» για να τονίσει στη συνέχεια: «η ανάδειξη θεμάτων που αφορούν στην ισότητα των δύο φύλων και γενικότερα στην καταπολέμηση διακρίσεων αποτελεί μέρος της ατζέντας των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και βασικό άξονα του μελετητικού, ερευνητικού και υποστηρικτικού - συμβουλευτικού έργου του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κα. Φωτεινή Κούβελα, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, κα. Χαρά Καφαντάρη, η Βουλευτής και εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κα. Σοφία Βούλτεψη, η εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Βουλής, κα. Μαρία Σταυρινούδη, η Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, κα. Σοφία Οικονομάκου και ο Πολιτευτής Δωδεκανήσου του ΛΑΟΣ, κ. Μικές Στεφανίδης.
Τέλος, παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις Γυναίκες και τον Συνδικαλισμό με τις ομιλίες της κας. Ιωάννας Πορφύρη Επιστημονικού Στελέχους του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, της κας Άννας Κουμανταράκη, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της εμπειρογνωμοσύνης της με θέμα «Γυναίκες στον συνδικαλισμό των επαγγελματοβιοτεχνών 1919-1999», της κας. Φραντζέσκας Τατούλη, Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημόσιων & Ιδιωτικών Σχολείων και της κας. Χρυσούλας Μαυράκη, Ψυχολόγου και Συμβούλου Παιδαγωγικών Θεμάτων της ΠΟΣΙΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών) που έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία των νομοθετικών μέτρων που λαμβάνονται, κάνοντας εκτενή αναφορά στους λόγους που μέτρα όπως η υποχρεωτικότητα εισαγωγής των παιδιών στο νήπιο στην ηλικία των 4 ετών μπορεί να έχουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που καλούνται να επιλύσουν, τόσο ως προς το παιδί, όσο και ως προς το κομμάτι εξισορρόπησης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του υποέργου 2 «Δράσεις παρακολούθησης θεμάτων ενδιαφέροντος των μικρών επιχειρήσεων στα πεδία των πολιτικών απασχόλησης και εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα του ΠΕ3 «Επιμόρφωση προσωπικού / Ενημέρωση και δικτύωση» της πράξης «Θεσμική, ερευνητική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση της ΓΣΕΒΕΕ» με κωδικό ΟΠΣ 5001290. Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».