Νέα

Συμμετοχή του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στην 3η Σύνοδο του Forum Κυκλικών Πόλεων

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα η 3η Σύνοδος του Forum Κυκλικών Πόλεων με θέμα «Προϋποθέσεις μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία, βιοτεχνία, εμπόριο) & ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνιών».

Το Σύμφωνο του Forum Kυκλικών Πόλεων για τη διαχείριση αποβλήτων ως πόρων αποτελεί μια εθελοντική πρωτοβουλία θεσμικών, κοινωνικών, οικονομικών φορέων από την αυτοδιοίκηση, την παραγωγή, την οικονομία, το περιβάλλον καθώς και τον επιστημονικό & ακαδημαϊκό χώρο, στην οποία μετέχουν από πλευράς της Πολιτείας το ΥΠΕΝ και το ΥΠΑΝΕ και ειδικότερα οι ΓΓ Συντονισμού Αποβλήτων, ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων και ΓΓ Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Συμφώνου συμμετέχοντας ενεργά στον διάλογο που αναπτύσσεται για την κυκλική οικονομία. Στο πλαίσιο της 3ης Συνόδου του Forum Κυκλικών Πόλεων το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εκπροσωπήθηκε από τον Δημήτρη Γιακούλα ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την κυκλική οικονομία.

Ο κος Γιακούλας εστίασε στη συμβολή των δραστηριοτήτων των κλάδων των επισκευών ως κομβικού παράγοντα για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας δεδομένου ότι μέσω των επισκευών παρατείνεται η ζωή των διαρκών αγαθών και έτσι μειώνεται η ανάγκη για κατασκευή νέων. Στο πλαίσιο αυτό οι μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο αφού αποτελούν τον κύριο όγκο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις επισκευές.

Με βάση τα παραπάνω η αύξηση των επισκευαστικών δραστηριοτήτων μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο για τις μικρές επιχειρήσεις όσο και για την εθνική οικονομία αφού μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, στην δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Βασικές προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η οικονομία των επισκευών στη χώρα μας είναι να υιοθετηθούν πρότυπα σχεδιασμού και κατασκευής των βιομηχανικών προϊόντων που να τα καθιστούν φιλικά προς την επισκευή κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει στη Γαλλία καθώς και να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις επισκευές καθώς και στους καταναλωτές ώστε να προτιμούν την επισκευή έναντι της αγοράς νέων προϊόντων.

Πηγή φωτογραφίας: https://trikalaopinion.gr

NEWSLETTER

Για να δείτε όλα μας τα ενημερωτικά δελτία πατήστε εδώ

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SOCIAL MEDIA