Γεγονότα

Παρουσίαση θεματικής μελέτης για την ανάδειξη, ως τουριστικού προϊόντος της πόλης παραδοσιακών επαγγελμάτων των Ιωαννίνων

Περιγραφή

Τη Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου και ώρα 18:30, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ διοργανώνει στα Ιωάννινα, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης με τίτλο: «Θεματική διαδρομή επιλεγμένων παραδοσιακών επαγγελμάτων των Ιωαννίνων, με στόχο την ανάδειξη και την ένταξή τους στο τουριστικό προϊόν της πόλης».

Πρόταση της μελέτης αποτελεί η δημιουργία μιας θεματικής διαδρομής στην πόλη των Ιωαννίνων που περιλαμβάνει τα παραδοσιακά επαγγέλματα της πόλης: τσαρουχάδες, βυρσοδέψες, αργυροχρυσοχόους και εμπόρους. Ως σταθμοί της διαδρομής επιλέχθηκαν τα σημεία εκείνα όπου δραστηριοποιήθηκαν οι παραπάνω επαγγελματίες στην πόλη των Ιωαννίνων. 

Τη μελέτη θα παρουσιάσει η συγγραφέας της, διδάκτωρ πολιτιστικής διαχείρισης και μουσειολόγος-ερευνήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ελισσάβετ Κώστα.

Την εκδήλωση αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, επαγγελματικοί φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς.  

 

Πρόγραμμα

 

 

18:00 – 18:30

Προσέλευση

18:30 – 18:45

Καλωσόρισμα και χαιρετισμός Υπευθύνου Παραρτήματος Ηπείρου ΚΕΚ & ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κ. Χρήστου Τάτση

18:45 – 19:00

Χαιρετισμός Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ & ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργου Καββαθά

19:00 – 19:10

Χαιρετισμός Δημάρχου Ιωαννιτών, κ. Μωυσή Ελισάφ

19:10 – 19:20

Χαιρετισμός Προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων δρ. Δημήτριου Δημητρίου

19:20 – 19:50

Κώστα Ελισσάβετ, «Θεματική διαδρομή επιλεγμένων παραδοσιακών επαγγελμάτων των Ιωαννίνων, με στόχο την ανάδειξη και την ένταξή τους στο τουριστικό προϊόν τη πόλης»

19:50 – 20:00

Τοποθετήσεις παρευρισκομένων – Ανοικτή συζήτηση

20:00

Τέλος εσπερίδας

Ομιλητές

Ελισσάβετ Κώστα

Διδάκτωρ Πολιτιστικής Διαχείρισης και Μουσειολόγος-Ερευνητής του Ιονίου Πανεπιστημίου

Η Ελισσάβετ Κώστα είναι Μουσειολόγος – Ερευνήτρια και Διδάκτρορας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα πολιτιστικής διαχείρισης και σε θέματα πολιτιστικού τουρισμού. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επιπλέον, από το 2018 και έπειτα συμμετέχει ως επί συμβάσει Μουσειολόγος – Ερευνήτρια σε Ερευνητικά Προγράμματα. Οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις αφορούν σε θέματα πολιτιστικού τουρισμού, ανάπτυξη πολιτιστικών διαδρομών και βιώσιμη ανάπτυξη. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα τη Δευτέρα 7  Νοεμβρίου 2022 η εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης με τίτλο «Θεματική διαδρομή επιλεγμένων παραδοσιακών επαγγελμάτων των Ιωαννίνων, με στόχο την ανάδειξη και την ένταξή τους στο τουριστικό προϊόν τη πόλης», στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».

 

Ο Υπεύθυνος του ΚΕΚ-ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Παράρτημα Ηπείρου, κ. Χρήστος Τάτσης  καλωσόρισε τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά, τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Νάζο Ανδρέα, την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ κα Τεζαψίδου Ελένη, τον δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Μωυσή Ελισάφ, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων δρ. Δημήτριο Δημητρίου καθώς και το σύνολο των καλεσμένων που τίμησαν με την παρουσία τους της εκδήλωση. Στη σύντομη ομιλία του, στάθηκε στην επιδίωξη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Παράρτημα Ηπείρου να υλοποιεί δράσεις που θα χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, κοινωνικό χαρακτήρα και θα αφήνουν το αποτύπωμα τους σε τοπικό επίπεδο ενισχύοντας συνέργειες μεταξύ οργανισμών και φορέων. Στο χαιρετισμό τους ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και ο Δήμαρχος της πόλης υπερτόνισαν τη σπουδαιότητα και την ανάγκη ένταξης των παραδοσιακών επαγγελμάτων του τόπου στο τουριστικό προϊόν του, ως αναπόσπαστο στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στο σημαντικό αρχείο που διασώζει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

 

Την παρουσίαση της μελέτης ανέλαβε η κυρία Κώστα Ελισσάβετ, Μουσειολόγος-Ερευνήτρια και διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μέσω της μελέτης, προτείνεται η δημιουργία θεματικής διαδρομής, με συνεκτικό στοιχείο τα παραδοσιακά επαγγέλματα των Ιωαννίνων από την απελευθέρωση της πόλης και έπειτα, τα οποία χρησιμοποίησαν ως βάση τους την περιοχή γύρω από το κάστρο και την λίμνη των Ιωαννίνων. Η μελέτη στοχεύει στο να αναδείξει τα παραδοσιακά επαγγέλματα των Ιωαννίνων, να τα εντάξει στο τουριστικό προϊόν της πόλης μέσα από το σχεδιασμό θεματικής διαδρομής και να προτείνει μεθόδους για την αξιοποίησή της, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, μελλοντικά. Τα τέσσερα επαγγέλματα τα οποία μελετήθηκαν και αναλύθηκαν ήταν οι βυρσοδέψες, οι τσαρουχάδες, οι αργυροχρυσοχόοι και οι έμποροι.

 

Μετά την παρουσίαση της μελέτης ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση όπου δόθηκε η δυνατότητα στους προσκεκλημένους να τοποθετηθούν επί της μελέτης και να εκφράσουν τη σπουδαιότητα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις της.

 

Διαβάστε την μελέτη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://imegsevee.gr/

 

Η μελέτη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Θεσμική, ερευνητική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση της ΓΣΕΒΕΕ». Η Πράξη υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του ΕΣΠΑ – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση.

NEWSLETTER

Για να δείτε όλα μας τα ενημερωτικά δελτία πατήστε εδώ

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SOCIAL MEDIA