Γεγονότα

Bιβλιοπαρουσίαση της μελέτης "Αναπαραστάσεις των επαγγελματοβιοτεχνών στη ζωγραφική, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία"

Περιγραφή

Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας σας προσκαλεί στη βιβλιοπαρουσίαση της μελέτης «ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑTOΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 & ώρα 17:00-19:00. Η βιβλιοπαρουσίαση θα μεταδοθεί ψηφιακά, από τον χώρο του Ιδρύματος Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού, μέσω live streaming: https://www.youtube.com/channel/UCoGMfRnjGVXD7yXH-gqRYQCg/live

Η μελέτη συγκαταλέγεται στις δράσεις που υλοποιήθηκαν για τον εορτασμό  των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΓΣΕΒΕΕ, το επετειακό έτος 2019. Στο πλαίσιο αυτό, το παρόν πόνημα αξιοποιώντας, ως μελέτες περίπτωσης, τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία, επιχειρεί να διερευνήσει τις ανά δεκαετίες ταυτοτικές αναζητήσεις, διεκδικήσεις και αιτήματα, καθώς και αναπαραστάσεις της κοινωνικοεπαγγελματικής ομάδας των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, όπως αυτά παρουσιάζονται στην τέχνη και τον πολιτισμό. Με τον τρόπο αυτόν επιχειρεί να φωτίσει μια σημαντική, αλλά άδηλη πτυχή της ιστορίας του χώρου των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.

Για τη μελέτη θα μιλήσουν η αρχιτέκτων – πολεοδόμος Αγγελίνα Δ. Αποστόλου, σχετικά με τις αναπαραστάσεις των επαγγελματοβιοτεχνών στην ελληνική ζωγραφική όπως αυτές παρουσιάζονται μέσω της απεικόνισης του μετασχηματιζόμενου αστικού τοπίου, η Δρ. Πολιτισμικών Σπουδών Ορσαλία – Ελένη Κασσαβέτη, αναφορικά με την κατασκευή της ταυτότητας των επαγγελματοβιοτεχνών και των μικροεπαγγελματιών στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή (1950-2018) και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια σύγχρονης ιστορίας Καίτη Πάπαρη, ιχνηλατώντας την οικονομική δραστηριότητα των επαγγελματοβιοτεχνών, όπως αυτή αποτυπώνεται στη λογοτεχνική παραγωγή από τον 19ο στον 21ο αιώνα.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ιωάννα Προφύρη, επιστημονικό στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Θεσμική, ερευνητική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση της ΓΣΕΒΕΕ» με κωδικό ΟΠΣ 5001290. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2014-2020.

NEWSLETTER

Για να δείτε όλα μας τα ενημερωτικά δελτία πατήστε εδώ

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SOCIAL MEDIA