Γεγονότα

Γαστρονομικό Φεστιβάλ Lesvos Food Fest 2018

Περιγραφή

Η ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει ενεργά το 2ο Lesvos Food Fest 2018, το οποίο θα διαρκέσει 10 ημέρες από τις 5 έως τις 15 Ιουλίου και σχεδιάστηκε με στόχο να προβάλει δυναμικά τα γαστρονομικά ήθη, έθιμα και προϊόντα της κάθε περιοχής που θα φιλοξενήσει φέτος τις δράσεις του λαμβάνοντας υπόψη τις κατά τόπου γεωγραφικές πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.

Το Φεστιβάλ αυτό διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Φορέα Τουρισμού Μολύβου, στο πλαίσιο δράσεων του δικτύου LESVOS THE OTHER AEGEAN . Εμπνευστής του φεστιβάλ είναι το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου, που στοχεύει μέσα από τις εκδηλώσεις να αναδείξει και να διαδώσει τη Λεσβιακή γαστρονομική παράδοση.

γαστρονομικός πολιτισμός, γαστρονομικός τουρισμός, γαστρονομικό φεστιβάλ, Lesvos Food Fest 2018, food, culinary, ελληνική κουζίνα, παραγωγοί, τοπικά προϊόντα, παραγωγοί, εστιάτορες, ΓΣΕΒΕΕ

Τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της γαστρονομίας του νησιού απεικονίζονται στο λογότυπο του φεστιβάλ (σαρδέλα, γλυκάνισος, ελιά) και εκφράζει τη γιορτινή διάθεση όλων των συμμετεχόντων που μαζεύονται γύρω από τα τραπέζια της Λέσβου.

  • Μέσα από τις δράσεις του το LESVOS FOOD FEST στοχεύει:
  • Στην προβολή των τοπικών προϊόντων και παραγωγών τους
  • Στην ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης και την αναζήτηση της μέσα από νέες γαστρονομικές τάσεις
  • Στη δημιουργία γαστριμαργικών εμπειριών για τον επισκέπτη
  • Στη δικτύωση των επαγγελματιών εστίασης και των τοπικών παραγωγών
  • Στην εκπαίδευση και επιμόρφωση από επιστήμονες και ειδικούς, σε θέματα γαστρονομικού ενδιαφέροντος

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, όπου θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στις 14-15/7, «Ο Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός, αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε Ελληνική κουζίνα, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και ένα ιδιαίτερο, μοναδικό κομμάτι της παγκόσμιας γαστρονομίας. Είναι μια πολιτισμική έκφραση και οι ταξιδιώτες μπορούν να βιώσουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες».

Οι δράσεις του φετινού φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν σε πολλά μέρη της Λέσβου με πολλούς εκλεκτούς επισκέπτες! Στη Λαφιώνα, ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Αλέξανδρος» θα παρουσιάσει τον τοπικό τραχανά. Στη Σκάλα Καλλονής οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν πρωινή βαρκάδα στον κόλπο της Καλλονής και να δουν από κοντά με τη βοήθεια του Συλλόγου Αλιέων Σκάλας Καλλονής τη διαδικασία παστώματος. Στην Ερεσό οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν δημιουργίες υψηλής μαγειρικής από τον γευσιγνώστη Ηλία Μαμαλάκη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ερεσιωτών «Φανίας», με πρώτη ύλη το βράσμα από τα περίφημα σύκα Ερεσού, ενώ παράλληλα θα μπορούν να κάνουν πλωτά μαγειρέματα με τοπικά προϊόντα της Λέσβου στις εξέδρες του Γιαλού από τη μοναδική σεφ Ελένη Ψυχούλη και τη δημοσιογράφο γεύσης Ιωάννα Σταμούλου.

Στα Γέρα η Κοιν.Σ.Επ. «ΜΟΔΟΥΣΑ» συστήνει τοπικά προϊόντα και ντόπιους παραγωγούς στην υπαίθρια αγορά. Στη Μυτιλήνη οι επισκέπτες θα μπορέσουν να γευτούν τοπικές ευφάνταστες πίτες από τον Κωστή Κωστάκη στο πλαίσιο των βιβλιομαγειρεμάτων.  Στην Αγία Παρασκευή το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του ΠΙΟΠ θα φιλοξενήσει στον υπαίθριο χώρο του «λαδερά μαγειρέματα» παντρεύοντας την παράδοση με τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις και θα φιλοξενήσει ζωντανά μαγειρέματα από το chef Αλέξανδρο Παπανδρέου και τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Αγίας Παρασκευής «η Σελάδα», με την τιμητική τους να έχουν το ελαιόλαδο, η καπιράδα, τα θαλασσινά αλλά και τα παραδοσιακά πήλινα σκεύη της περιοχής.

Στο Μόλυβο, το Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου οργανώνει σειρά δράσεων για μικρούς και μεγάλους με τα παιδιά να μπορούν να συμμετάσχουν στο εργαστήρι μαγειρικής και να φτιάξουν και να μαγειρέψουν τα παραδοσιακά «Μαμαλέλια» (σπιτικά ζυμαρικά) και «Κουλίκια» (τηγανιτά ζυμαράκια) και οι μεγαλύτεροι να μάθουν τα μυστικά των μίξεων των βοτάνων και του αλατιού της Λεσβιακής Γης στο Χαμάμ του Μολύβου με τη βοήθεια ομάδας αποφοίτων του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και να συμμετάσχουν στη γευσιγνωσία κρασιών από το Αιγαίο και λεσβιακών τυριών με την οινολόγο Νικολέτα Μακρυωνίτου και τη βοήθεια του Συλλόγου Ηλιαχτιδα από τον Μανταμάδο.

Το Φεστιβάλ στηρίζει ενεργά Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ΓΣΕΒΕΕ και έχει παράλληλα την υποστήριξη και είναι υπό την αιγίδα της Γενική Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του ΕΟΤ, του ΣΕΤΕ και της ΠΟΕΣΕ.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ πατήστε εδώ

Για να δείτε τους χάρτες του φεστιβάλ πατήστε εδώ

Για να δείτε του εκλεκτούς καλεσμένους του φεστιβάλ πατήστε εδώ

Για να δείτε τους χορηγούς του φεστιβάλ πατήστε εδώ

Πρόγραμμα

Το Lesvos Food Fest 2018   θα διαρκέσει συνολικά 10 ημέρες από 5 έως 15 Ιουλίου και  σχεδιάστηκε με στόχο να  προβάλει  δυναμικά τα γαστρονομικά ήθη, έθιμα και προϊόντα της κάθε περιοχής που θα φιλοξενήσει  φέτος τις δράσεις του, λαμβάνοντας υπόψη τις κατά τόπους γεωγραφικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά οι προγραμματισμένες δράσεις:

ΠΕΜΠΤΗ 5.7.2018
Βόρεια Λέσβος: Λαφιώνα
Με αγάπη για την παράδοση, ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Αλέξανδρος» μας προτείνει τον τραχανά — το τοπικό superfood.
19:00 εκκλησία Αγίας Παρασκευής, Λαφιώνα
Παρουσίαση διαδικασίας παρασκευής τραχανά και τοπικών γλυκών σε ένα μαγευτικό σκηνικό με θέα το Αιγαίο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6.7.2018
Κεντρική Λέσβος: Σκάλα Καλλονής
Ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής προτείνει μια μέρα στο ψαροχώρι της Σκάλας Καλλονής γεμάτη αλμύρα και θαλασσινές γεύσεις.
9:30 λιμανάκι Σκάλας Καλλονής
Πρωινή βαρκάδα στον κόλπο της Καλλονής, γνωστός και ως «λίμνη του Αριστοτέλη». Επίδειξη διαδικασίας παστώματος σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις και το Σύλλογο Αλιέων Σκάλας Καλλονής.
19:30 πλατεία Σκάλας Καλλονής
Μαγειρέματα από τον Λέσβιο chef Χάρη Κατρακάζα, τον πρώην καθηγητή μαγειρικής Χαρίλαο Θεοδωρέλλη και τον Σύλλογο Μικρασιατών Καλλονής, και έπειτα βραδινή μουσικοχορευτική εκδήλωση από τοπικούς συλλόγους.

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 7–8.7.2018
Δυτική Λέσβος: Ερεσός
Ο Φορέας Ανάπτυξης & Προβολής Ερεσού μας ταξιδεύει από το χθες στο σήμερα με μουσικές και τοπικές γεύσεις.
Σάββατο 18:30 πλατεία Ερεσού
Στην κεντρική πλατεία της Ερεσού θα παρακολουθήσουμε δημιουργίες υψηλής μαγειρικής απο τον αγαπημένο μας γευσιγνώστη Ηλία Μαμαλάκη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ερεσιωτών «Φανίας», με πρώτη ύλη το βράσμα από τα περίφημα σύκα Ερεσού.
Θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά από το parking της Σκάλας Ερεσού στην Ερεσό κάθε 20 λεπτά.
Κυριακή 19:00 παραλία Σκάλας Ερεσού
Με κιθάρες και τραγούδι θυμόμαστε παρέα νοσταλγικές εποχές στη παραλία της Σκάλας Ερεσού. Με καρπούζι και τουλουμοτύρι… όπως τότε που τα πράγματα ήταν απλά κι ανέμελα.
Παράλληλες δράσεις:
Ερεσιώτικο πρωινό: Σχεδιασμένο με μεράκι, βασίζεται σε τοπικά προϊόντα και συνταγές της περιοχής. Αναζητήστε το στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις της Ερεσού, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Πλωτά μαγειρέματα: Μαγειρική με τοπικά προϊόντα της Λέσβου στις εξέδρες του Γιαλού από τη μοναδική σεφ Ελένη Ψυχούλη και την δημοσιογράφο γεύσης Ιωάννα Σταμούλου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 9.7.2018
Νότια Λέσβος: Γέρα
Η Κοιν.Σ.Επ. «ΜΟΔΟΥΣΑ» συστήνει τοπικά προϊόντα και ντόπιους παραγωγούς σε μια υπαίθρια αγορά.
18:00 Ντουραχάνι, Παππάδος Γέρας, εγκαταστάσεις «Μοδούσας»
Υπαίθρια αγορά παραγωγών και γευσιγνωσία στις εγκαταστάσεις της Μοδούσας στο Ντουραχάνι Παπάδου Γέρας, με τη συμμετοχή παραγωγών που θα παρουσιάσουν τοπικά Λεσβιακά προϊόντα (συσκευασμένα και μη).

ΤΡΙΤΗ 10.7.2018
Ανατολική Λέσβος: Μυτιλήνη
20:00 πεζόδρομος Κομνηνάκη 5
Βιβλιοπωλείο Book & Art
Βιβλιομαγειρέματα με τοπικές ευφάνταστες πίτες από τον Κωστή Κωστάκη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 11.7.2018
Κεντρική Λέσβος: Αγία Παρασκευή
Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς φιλοξενεί στον υπαίθριο χώρο του «λαδερά μαγειρέματα», που παντρεύουν την παράδοση με τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις.
19:00 Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Αγία Παρασκευή
Live μαγειρέματα από τον αγαπημένο μας chef Αλέξανδρο Παπανδρέου και τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Αγίας Παρασκευής «η Σελάδα». Το ελαιόλαδο, η καπιράδα, τα θαλασσινά θα έχουν την τιμητική τους, ενώ οι συνταγές παρουσιάζονται σε παραδοσιακά πήλινα σκεύη. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από συζητήσεις, ιδέες και προτάσεις για το επόμενο Lesvos Food Fest.

ΠΕΜΠΤΗ 12.7.2018
Βόρεια Λέσβος: Μόλυβος
Το Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου οργανώνει δράσεις για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες.
10:00 Πλ. Λευκονοίκου
Παιδικά εργαστήρια μαγειρικής
Μαγειρεύουμε «Μαμαλέλια» (σπιτικά ζυμαρικά) και «Κουλίκια» (τηγανιτά ζυμαράκια) με παιδιά 5–12 ετών και ευαισθητοποιούμαστε στο μείζον θέμα της σπατάλης φαγητού στον πλανήτη με βιωματικές δράσεις απο το «Μπορούμε».
10:00–13:00 Χαμάμ Μολύβου
Μίξεις με βότανα και αλάτι
Mια βιωματική δράση, που θα πραγματοποιηθεί στο Οθωμανικό Χαμάμ, όπου θα έρθουμε σε επαφή με τα βότανα και το αλάτι της Λεσβιακής γης, από ομάδα αποφοίτων του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
20:00 Πλ. Λευκονοίκου
Γευσιγνωσία κρασιών από το Αιγαίο και Λεσβιακών τυριών
Δημοφιλή από την αρχαιότητα, τα κρασιά και τα οινοποιεία του Βορείου Αιγαίου παρουσιάζονται από την οινολόγο Νικολέτα Μακρυωνίτου σε συνδυασμό με τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα της Λέσβου, με τη βοήθεια του Συλλόγου Ηλιαχτίδα από τον Μανταμάδο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13.7.2018
Βόρεια Λέσβος: Μόλυβος
10:00 Πλ. Λευκονοίκου
Παιδικά εργαστήρια μαγειρικής
Μαγειρεύουμε «Μαμαλέλια» (σπιτικά ζυμαρικά) και «Κουλίκια» (τηγανιτά ζυμαράκια) με 12 ετών και άνω και ευαισθητοποιούμαστε στο μείζον θέμα της σπατάλης φαγητού στον πλανήτη με βιωματικές δράσεις απο το «Μπορούμε».
10:00–13:00 Χαμάμ Μολύβου
Μίξεις με βότανα και αλάτι
18:30 Εργαστήρια σε ιδιωτικές αυλές από Μολυβιάτισσες νοικοκυρές (βλ. σχετικό χάρτη)
Στη Λέσβο το καλοκαίρι οι νοικοκυρές «γεμίζουν» από κληματόφυλλα μέχρι κολοκυθολούλουδα. Οι Μολυβιάτισσες μας υποδέχονται και μας μαθαίνουν την τεχνική του γεμίσματος ενός κρεμμυδοντολμά, το δίπλωμα του κληματόφυλλου, το κλείσιμο του κολοκυθοκορφά αλλά και τα μυστικά της γέμισης του χταποδιού στις όμορφες αυλές τους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14.7.2018
Βόρεια Λέσβος: Μόλυβος
10:00 Πλ. Λευκονοίκου
Παιδικά εργαστήρια μαγειρικής
Μαγειρεύουμε τηγανόψωμο με Λεσβιακά τυριά και σπιτικό λουκουμά γεμιστό με κάθε λογής μαρμελάδες με παιδιά από 5 ετών και άνω και ευαισθητοποιούμαστε στο μείζον θέμα της σπατάλης φαγητού στον πλανήτη με βιωματικές δράσεις απο το «Μπορούμε».
10:00–13:00 Χαμάμ Μολύβου
Μίξεις με βότανα και αλάτι
Βόρεια Λέσβος: Πέτρα
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας και το Σωματείο Εμπόρων & Επαγγελματοβιοτεχνών Πέτρας ανοίγουν τις αυλές των σπιτιών για λαχταριστά γλυκά κεράσματα και μας προσκαλούν στην παραλία για πάρτυ.
18:30 αυλές οικισμού (βλ. σχετικό χάρτη)
Παρουσίαση παραδοσιακών συνταγών ζαχαροπλαστικής από νοικοκυρές της Πέτρας, που ανοίγουν τις αυλές τους σε κοινό και επισκέπτες και παρουσιάζουν τα «σταλτά» γλυκά του γάμου και γιορτινά κεράσματα του νησιού.
21:00 παραλία Πέτρας (βόρεια είσοδος)
Μην χάσετε το 60s beach party “Αbout Time” εμπνευσμένο από την χολυγουντιανή ταινία που θα γυριστεί το φθινόπωρο στη Λέσβο. Στην παραλία της Πέτρας ο Χρήστος Χουσέας θα παρουσιάσει concept cocktails με βάση το ούζο και τοπικά λικέρ και θα χορέψουμε σε ρυθμούς 60ς! Special Guest o ανατρεπτικός Ρένος Χαραλαμπίδης, πρωταγωνιστής της ταινίας. Προαιρετικά ένδυμα 60s για να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα!

ΚΥΡΙΑΚΗ 15.7.2018
Βόρεια Λέσβος: Μόλυβος
10:00 Αλσύλλιο Μολύβου
Προσκοπικά μαγειρέματα στην κατασκήνωση από ομάδες προσκόπων της Λέσβου.
20:00 Λιμάνι Μολύβου
Ouzo Tasting and Street Food
Δοκιμάζουμε μια σύγχρονη εκδοχή ψαροφαγίας τύπου “fish & vegetable chips” και το συνδυάζουμε με ουζάκι στο χέρι.
21:30 Κι ύστερα το βραδάκι ακούμε παρεάκια μουσικών στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του λιμανιού, κλείνοντας νοσταλγικά το δεκαήμερο ταξίδι μας με τραγούδι… χωρίς ηχεία.


Αναζητήστε τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που προσφέρουν «ούζο με μεζέ» και «Ερεσιώτικο πρωινό» σε ειδικές τιμές.

ΟΥΖΟ ΜΕ ΜΕΖΕ:

ERESSOS: AIGAIO RESTAURANT / ETOILE WINE BAR / EXIS RESTAURANT / KAFENES CAFÉ RESTAURANT / KARAVOGIANNOS RESTAURANT / OVELIX RESTAURANT / PARASOL CAFÉ BAR / THE TRADITION, SAM RESTAURANT / SOULATSO RESTAURANT

KALLONI: AIGAION HOTEL / AKTI SNACK BAR / CAPRICE / DIONYSOS RESTAURANT / KALLONI VILLAGE / MALEMI HOTEL / MARAS RESTAURANT / MIMIS RESTAURANT / PARADISE CAFÉ / PASIPHAE HOTEL / PELA HOTEL / SAMPO RESTAURANT

LAFIONA: TO AITHRIO / EXOHIKO / KAFENEIO “O TZIMIS”

MOLYVOS: ADONIS HOTEL / ALONIA RESTAURANT / APHRODITE HOTEL / BETTY’S RESTAURANT / BYZANTINO CAFÉ / DELPHINIA HOTEL / DEILINO RESTAURANT / GATOS RESTAURANT / GORGONA RESTAURANT / HAMAM RESTAURANT / KISMET RESTAURANT / KOMBOLOGAKI CAFÉ / LE GRAND BLUE RESTAURANT / MAJORAN RESTAURANT / MELTEMI RESTAURANT / MISTRAL RESTAURANT / MOLYVOS STARS RESTAURANT / OCTOPUS RESTAURANT / OUZADIKO TOU BABOUKOU RESTAURANT / RAMONA RESTAURANT / SEA HORSE RESTAURANT / SUNRISE RESORT HOTEL / TRIENA RESTAURANT / TROPICANA RESTAURANT

PETRA: AVLAKI RESTAURANT / CHRISTOS RESTAURANT / GORGONA RESTAURANT / MARINA RESTAURANT / NIKOS RESTAURANT / PANORAMA HOTEL / THALASSA RESTAURANT

SYKAMINIA: ANEMOESSA RESTAURANT / ΤΟ ΚYΜΑ RESTAURANT / “MOURIA TOU MYRIVILI” RESTAURANT

VAFIOS: VAFIOS TAVERNA

ΕΡΕΣΙΩΤΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ:

ERESSOS: KAFENES RESTAURANT / BUDDA BAR / PARASOL CAFÉ BAR / ETOILE WINE BAR / EXIS RESTAURANT / ΚΥΜΑ HOTEL / CAFÉ ERESSOS / BELLE VILLE RESTAURANT

NEWSLETTER

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας

SOCIAL MEDIA