Γεγονότα

Παρουσίαση θεματικής μελέτης για την κλιματική αλλαγή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιγραφή

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ διοργανώνει στην Πάτρα, στο Επιμελητήριο Αχαΐας, εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης με τίτλο: «Κλιματική Αλλαγή και ΜμΕ: Πράσινη Μετάβαση, Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο & Αναγκαίες Προσαρμογές για την Αύξηση της Ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Η μελέτη διενεργήθηκε με σκοπό να σκιαγραφήσει το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Δυτική Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες τόσο της κλιματικής κρίσης όσο και της πράσινης μετάβασης και αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής των δράσεων, μεταρρυθμίσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει το «Ελλάδα 2.0» στις μικρές επιχειρήσεις, εστιάζοντας στη Δυτική Ελλάδα.  

Τη μελέτη θα παρουσιάσει η συγγραφέας της, Μαρία Μαργώση, διδάκτωρ του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την εκδήλωση αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικοί φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Πάτρας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς.  

 

Πρόγραμμα

 

18:00-18:30

Προσέλευση

18:30-18:40

Χαιρετισμός Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ & ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργου Καββαθά

18:40-18:45

Χαιρετισμός Υπευθύνου ΚΕΚ &  ΙΜΕ  ΓΣΕΒΕΕ Παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας  & Προέδρου ΟΕΒΕΣΝΑ κ. Δημήτρη Νικολακόπουλου

18:45-19:15

Παρουσίαση μελέτης «Κλιματική Αλλαγή και ΜμΕ: Πράσινη Μετάβαση, Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο & Αναγκαίες Προσαρμογές για την Αύξηση της Ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»

Μαργώση Μαρία, Phd Ερευνήτρια -Επιστημονική συνεργάτιδα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

19:15-19:30

Ενεργειακή πολιτική στη Δυτική Ελλάδα

Βασίλης Αϊβαλής, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας /Τμήμα Δυτικής Ελλάδας 

19:30-19:40

Ηλεκτροκίνηση, φυσικό αέριο &  ο κλάδος  της επισκευής οχημάτων

Ιωάννης Διδάχος, Α’ Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισκευαστών ΕΟΒΕΑΜΜ  &  Μέλος Δ.Σ. ΓΣΕΒΕΕ

19:40- 19:50

 Α.Π.Ε. – Πράσινη ανάπτυξη: Αξιοποίηση της Ηλιακής ακτινοβολίας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων

Αλέξιος Παυλόπουλος, Ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Π.Ο.Σ.Ε.Η. & Γενικός Γραμματέας του «Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Νόμου Αχαΐας (ΒΑΤΤ)»

19:50-20:15

Ανοικτή συζήτηση

20:15

Τέλος εκδήλωσης

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στην Πάτρα, χτες 21 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και ΜμΕ: Πράσινη Μετάβαση, Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο & Αναγκαίες Προσαρμογές για την Αύξηση Ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» στο χώρο  του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

 

Ο Υπεύθυνος του ΚΕΚ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος καλωσόρισε τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλ. Μαρλαφέκα, εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων και επαγγελματίες, εργαζόμενους διαφόρων κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας που  τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ότι στο πλαίσιο ενεργοποίησης όλων των κλάδων της οικονομίας με σκοπό την επιτάχυνση της κλιματικής ουδετερότητας, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ΜμΕ,  οι οποίες αφενός χρειάζεται να στηρίξουν την εν λόγω μετάβαση και αφετέρου έχουν ανάγκη από κίνητρα που θα λειτουργήσουν θετικά προς την πράσινη μετάβαση, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Μαρλαφέκας τόνισε ότι «δεν υπάρχει εξίσωση για αυτό που πάμε να κάνουμε».

 

Την παρουσίαση της μελέτης ανέλαβε η κα. Μαργώση Μαρία, διδάκτωρ του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός  της μελέτης ήταν να καταγράψει τις ενταγμένες δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εστίαση στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

 

Μετά την παρουσίαση της μελέτης, ακολούθησαν ομιλίες οι οποίες συνέκλιναν στο γεγονός ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά προκειμένου να μπορέσει η χώρα να μεταβεί στην κλιματική ουδετερότητα. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Ελλάδας κ. Αϊβαλής μεταξύ άλλων τόνισε ότι για να επιτευχθεί η κλιματική αλλαγή πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, να περιοριστούν οι ρύποι ανά κινούμενο αυτοκίνητο και να προωθηθεί η βιώσιμη αστική υπευθυνότητα αλλάζοντας τη λογική που συμπεριφερόμαστε. Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΟΒΕΑΜΜ κ. Διδάχος υπογράμμισε ότι όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμμετάσχουν αλλά χρειάζονται απλοποιημένες διαδικασίες υποβολής φακέλου, ενώ αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση τόνισε ότι η ελληνική αγορά δεν είναι έτοιμη να δεχτεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Ν. Αχαΐας «Ο ΒΑΤΤ»  κ. Παυλόπουλος μετέφερε το σήμα κινδύνου που εκπέμπει ο πλανήτης και την υποχρεωτική πλέον μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, προτείνοντας τον επαναπροσδιορισμό του κοινωνικού τιμολογίου και των επιδοτήσεων στο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Power Pass και αντ’ αυτών η επιδότηση να δίνεται στην αυτοπαραγωγή μέσω της δωρεάν ηλιακής ενέργειας, τόσο στο σημείο κατανάλωσης NET-METERING, όσο και μακριά από αυτό VIRTUAL NET-METERING.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε η δυνατότητα στους προσκεκλημένους να τοποθετηθούν τόσο επί της μελέτης και των ευρημάτων της όσο και επί των ομιλιών που είχαν προηγηθεί.

 

Διαβάστε τη μελέτη στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.imegsevee.gr/

 

Η μελέτη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Θεσμική, ερευνητική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση της ΓΣΕΒΕΕ». Η Πράξη υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του ΕΣΠΑ – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση.

NEWSLETTER

Για να δείτε όλα μας τα ενημερωτικά δελτία πατήστε εδώ

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SOCIAL MEDIA