Γεγονότα

Παρουσίαση θεματικής μελέτης για τα προϊόντα αγροδιατροφικου τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Περιγραφή

Η μελέτη αφορά στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα που έχει αναδειχτεί ως ο βασικότερος (πρώτος) πυλώνας εστίασης της περιφερειακής στρατηγικής καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΠΘ) αλλά και βασικός πυλώνας της αντίστοιχης εθνικής στρατηγικής. Mε τον όρο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα εννοείται η θεώρηση του πρωτογενούς τομέα, της πρώτης μεταποίησης και του κλάδου τροφίμων – ποτών ως ενιαία περιοχή παρέμβασης. Τα πεδία παρεμβάσεων που ενδιαφέρουν την ΠΘ περιλαμβάνουν: 1) εκσυγχρονισμό και βελτίωση της περιφερειακής προστιθέμενης αξίας στον αγροδιατροφικό τομέα, με χρήση τεχνολογικά οδηγούμενης καινοτομίας· 2) βελτίωση της περιφερειακής προστιθέμενης αξίας με προσαρμογή και χρήση ώριμων διεργασιών, οργανωτικών και προωθητικών καινοτομιών, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης ΤΠΕ, της ενίσχυσης των πηγών μοναδικότητας (π.χ. προϊόντα ΠΟΠ) και της σύνδεσης του τομέα με τον «δημιουργικό» τουρισμό, και αναβάθμιση των ανθρώπινων πόρων· 3) εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων στην αλυσίδα παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων με στόχο τη μείωση του όγκου και της τοξικότητας των αποβλήτων τους και την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους.

Σκοπός της μελέτης είναι η καταγραφή και ανάδειξη των μοναδικών προϊόντων ποιότητας (πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης, γεωγραφικής ένδειξης και εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα) του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο εντοπισμός των αγορών κατεύθυνσης (εγχώρια αγορά και διεθνείς αγορές) και η ανάδειξη στρατηγικών προώθησής τους.

Στόχος της μελέτης είναι να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο πληροφόρησης και υποστήριξης, αναβάθμισης γνώσεων και επιχειρηματικής κουλτούρας των μικρών επιχειρήσεων της περιοχής, εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων, εργαζομένων αλλά και ανέργων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στον τομέα αυτόν. Μπορεί, επίσης, να αξιοποιηθεί ως οδηγός διάγνωσης εκπαιδευτικών αναγκών, για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ποιοτικών προδιαγραφών επαγγελματικής κατάρτισης του εμπλεκόμενου στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα ανθρώπινου δυναμικού. Τέλος, μπορεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των τοπικών συνδικαλιστικών φορέων μελών της ΓΣΕΒΕΕ με προτάσεις για την ανασυγκρότηση του αγροδιατροφικού συμπλέγματος με προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη, την ανάδειξη της αξίας των προϊόντων ποιότητας και την ενδυνάμωση των εξαγωγικών κλάδων.

 

Πρόγραμμα

 

 

18:30 – 18:45

Προσέλευση – Εγγραφές

18:45 – 18:50

Καλωσόρισμα Υπευθύνου ΚΕΚ & ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Παραρτήματος Θεσσαλίας, κ. Γιώργου Σακελλαρόπουλου

18:50 – 19:00

Χαιρετισμός Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ και ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργου Καββαθά

19:00 – 19:15

Χαιρετισμοί προσκεκλημένων

19:15 – 19:45

«Μοναδικότητα προϊόντων ποιότητας αγροδιατροφικού τομέα που παράγονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Καταγραφή, αγορές και στρατηγικές προώθησής τους», Οικονομολόγος MA(econ), Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης , κα Ζωή Ακριβούλη

19:45 – 20:00

«Νέο σήμα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση AFQ (Activity Foodoxys Quality)», Καθηγητής τμήματος Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας

20:00 -20:30

Τοποθετήσεις παρευρισκομένων –Ανοικτή συζήτηση

20:30

Λήξη εκδήλωσης – Ελαφρύ γεύμα

Ομιλητές

Ζωή Ακριβούλη

Τίτλος ομιλητή: Οικονομολόγος MA(econ), Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης

Η Ζωή Ακριβούλη είναι Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης. Είναι απόφοιτη Οικονομικών Επιστημών (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), με μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά (Πανεπιστήμιο του Kent, Μ. Βρετανία) και ερευνητική εμπειρία σε Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Δανία και Ολλανδία σε θέματα βιομηχανικής οργάνωσης, δικτύων και βιομηχανικών συσπειρώσεων στον αγροδιατροφικό τομέα. Από το 1996 ως το 2012, διετέλεσε επιστημονική συνεργάτις του ΤΕΙ Λάρισας/Θεσσαλίας. Από το 2018, είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Συνεργάζεται με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού σε ερευνητικά έργα και προγράμματα. Τα πεδία των επαγγελματικών της δραστηριοτήτων περιλαμβάνουν σχεδιασμό, διαχείριση, ανάπτυξη και αξιολόγηση εθνικών και ευρωπαϊκών έργων και επιχειρησιακών προγραμμάτων, μελέτες, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ΟΤΑ και δημόσιο τομέα, καθώς και εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού σε συναφή θέματα. Στο πλαίσιο αυτών, συμμετείχε στην εκπόνηση σημαντικού αριθμού επιχειρησιακών σχεδίων και μελετών για το Ν. Λάρισας και τη Θεσσαλία που αφορούν τον αγροτικό χώρο (LEADER, Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου, εξειδίκευση Σχεδίου Δράσης RIS3 Περιφέρειας Θεσσαλίας κ.ά.). Έχει εκπονήσει σειρά οικονομοτεχνικών μελετών και επιχειρηματικών σχεδίων, μελέτες κόστους-οφέλους, σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, τεχνικές εκθέσεις, εμπειρογνωμοσύνες, έρευνες κ.λπ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, στις 18:30, στο ξενοδοχείο Grecotel Larissa Imperial, στη Λάρισα, εκδήλωση από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), για την παρουσίαση της μελέτης με τίτλο «Μοναδικότητα προϊόντων ποιότητας αγροδιατροφικού τομέα που παράγονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Καταγραφή, αγορές και στρατηγικές προώθησής τους».

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, επιμελητηρίων, λοιπών επαγγελματικών φορέων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Θεσσαλίας.

 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Υπεύθυνος του ΙΜΕ – ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Παράρτημα Θεσσαλίας, κ. Γιώργος Σακελλαρόπουλος και ακολούθησαν χαιρετισμοί του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργου Καββαθά και του προέδρου του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλου.

 

Στη συνέχεια, η κα Ζωή Ακριβούλη, Οικονομολόγος MA(econ), Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης και ακολούθησε ο κ. Δημήτρης Κουρέτας καθηγητής τμήματος Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που παρουσίασε το  «Νέο σήμα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση AFQ (Activity Foodoxys Quality)».

 

Σε ό,τι αφορά τα βασικά στοιχεία της μελέτης, καταγράφονται τα προϊόντα ποιότητας του αγροδιατροφικού τομέα (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, γεωγραφικής ένδειξης και εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα) που παράγονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναδεικνύονται τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και τα στοιχεία της μοναδικότητάς τους (συμπεριλαμβανομένων σχετικών πιστοποιήσεων). Γίνεται εντοπισμός των αγορών κατεύθυνσης (εγχώρια αγορά και διεθνείς αγορές), σημερινών και νέων. Επίσης, προσδιορίζονται οι στρατηγικές προώθησής τους στις τρέχουσες συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας αλλά και των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων που επηρεάζουν ήδη τους κανόνες εμπορίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Καταγράφονται, επίσης, οι δράσεις και προτάσεις των φορέων (αυτοδιοικητικών, επιστημονικών, επιχειρηματικών) της Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικών με την ανάδειξη και προώθηση των προϊόντων αυτών. Τέλος, προτείνονται ενδεικτικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση και προώθηση των προϊόντων αυτών στην τρέχουσα συγκυρία και τη δυνητική σύνδεση των παρεμβάσεων αυτών με τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ελλάδας, κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

 

Τέλος, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση όπου δόθηκε η δυνατότητα στους προσκεκλημένους να τοποθετηθούν επί των ευρημάτων της μελέτης και επί των ομιλιών που είχαν προηγηθεί.

 

Διαβάστε την μελέτη εδώ.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Υποέργου 3, της Πράξης «Θεσμική, ερευνητική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση της ΓΣΕΒΕΕ», η οποία χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-20».

NEWSLETTER

Για να δείτε όλα μας τα ενημερωτικά δελτία πατήστε εδώ

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SOCIAL MEDIA