Γεγονότα

Παρουσίαση θεματικής μελέτης για τον ρόλο των πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην τουριστική ανάπτυξη του νομού Ηρακλείου

Περιγραφή

Η μελέτη εστιάζει στον τρόπο με τον οποίον οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν δυνητικά πυλώνες εδραίωσης πρωτότυπων και παραγωγικών μορφών βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στον αγροτικό και αστικό χώρο του Νομού Ηρακλείου.

Επιπλέον, η μελέτη αναδεικνύει: α) ζητήματα αγροτοτουριστικής διαχείρισης αναφορικά με εξειδικευμένες λειτουργίες επιχειρήσεων παροχής φιλοξενίας και σχεδιασμού καινοτόμων «τουριστικών» προϊόντων, σχετικά με την ανάδειξη εναλλακτικών δράσεων στην κρητική ύπαιθρο (περιπατητικές διαδρομές, επισκέψεις σε περιοχές σημαντικών τοποσήμων αγροτικής κληρονομιάς), τα οποία μπορούν να στηρίξουν τη δημιουργία μιας βιώσιμης και εξωστρεφούς μικροεπιχειρηματικότητας στην αγροτική ενδοχώρα και β) τρόπους διαμόρφωσης ή και επανασχεδιασμού, εντός του αστικού ιστού, βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της ιστορικότητας, της αστικής μνήμης, της ευρύτερης πολιτιστικής, αρχαιολογικής κληρονομιάς, με στόχο την προσέλκυση διαφοροποιημένων ως προς τα κίνητρα επισκεπτών και συνακόλουθα την τουριστική ανάπτυξη και βιωσιμότητα της πόλης του Ηρακλείου με την προσφορά ειδικού τύπου «προϊόντων», σε συνδυασμό με καλοσχεδιασμένες ιστορικές, πολιτιστικές, γαστρονομικές και χειροτεχνικές «διαδρομές».

Τη μελέτη θα παρουσιάσει η συγγραφέας της, Δέσποινα Νάζου, διδάκτωρ κοινωνικής ανθρωπολογίας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Την εκδήλωση αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, επαγγελματικοί φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νομό Ηρακλείου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς.

 

Πρόγραμμα

 

 

17:30 – 18:00

Προσέλευση

18:00 – 18:30

Χαιρετισμός Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ & ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργου Καββαθά και εκπροσώπων φορέων

18:30 – 18:45

Μανώλης Φραγκιαδουλάκης, «Σκιαγραφώντας τη σχέση τουρισμού, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας»

18:45 – 19:10

Δέσποινα Νάζου, «Ο ρόλος των πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον σχεδιασμό και την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης του νομού Ηρακλείου»

19:10 – 19:30

Γιώργος Νικολακάκης, «Ο τουρισμός και το μέλλον του στον Νομό Ηρακλείου. Ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης»

19:30 – 20:00

Τοποθετήσεις παρευρισκομένων – Ανοικτή συζήτηση

20:00

Τέλος εσπερίδας

Ομιλητές

Δέσποινα Νάζου

Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια

Η Δέσποινα Νάζου είναι διδάκτωρ κοινωνικής ανθρωπολογίας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη συγκρότηση των ταυτοτήτων σε σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και την εντοπιότητα στη Μύκονο και τη Ρήνεια, καθώς και στην έμφυλη εργασία στις ατομικές και οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Χίος) και έχει διατελέσει επιστημονική συνεργάτις της Γ.Γ. Ισότητας. Επίσης, έχει εργαστεί σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, καθώς και ως ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Κείμενά της και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, καθώς και σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά. Έχει συνεπιμεληθεί με τους Μ. Νικολακάκη και Μ. Τζανάκη τον συλλογικό τόμο «Ταξίδια χωρίς προορισμό. Κριτικές Προσεγγίσεις στις Τουριστικές Σπουδές», Εκδόσεις Νήσος, 2022.

Γιώργος Νικολακάκης

Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής - Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών

Ο Γιώργος Νικολακάκης είναι Κοινωνικός Ανθρωπολόγος. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Paris X, Nanterre και διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορικής Ανθρωπολογίας της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (École des hautes études en sciences sociales). Έχει διδάξει σε πολλούς εκπαιδευτικούς θεσμούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντικείμενα της ειδικότητάς του, στο ΤΕΙ Ηρακλείου, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως Αναπληρωτής Καθηγητής Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών. Έχει πραγματοποιήσει μια σειρά ταινιών στα πλαίσια κοινωνικής έρευνας με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, ενώ κείμενά του και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, καθώς και σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά. Έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους: «Εθνογραφικός κινηματογράφος και ντοκιμαντέρ» (1998), «Αη Στράτης» (1999), «Μουσικά σταυροδρόμια στο Αιγαίο Λέσβος (19ος-20ος αιώνας)» (2000), «39 καφενεία και ένα κουρείο» (1997, 2001, 2012), «Συμπαντική αρμονία, μουσική και επιστήμη στον Μίκη Θεοδωράκη» (2007). Είναι μέλος επιστημονικών / οργανωτικών - κριτικών / προκριματικών επιτροπών, επιστημονικός υπεύθυνος σε έρευνες - ερευνητικά προγράμματα, του ΔΣ του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, κ.ά. Τέλος, στο διάστημα 2007-2011 διετέλεσε Δήμαρχος του «Καποδιστριακού» Δήμου Γουβών.

Μανώλης Φραγκιαδουλάκης

Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης, Επιστημονικό Στέλεχος ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Ο Μανώλης Φραγκιαδουλάκης είναι Κοινωνικός Ανθρωπολόγος και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα μετασχηματισμού τοπικών κοινοτήτων, στη συμβολή της επιχειρηματικότητας στην τοπική τουριστική ανάπτυξη. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και πρόσφατο ερευνητικό κείμενό του έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Επαγγελματικά ενεργοποιείται στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης και της διά βίου μάθησης, ως επιστημονικό στέλεχος και συντονιστής ενεργειών κατάρτισης, στο ΙΜΕ ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Παράρτημα Κρήτης (2002 - σήμερα).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, η εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης με τίτλο «Ο ρόλος των πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο σχεδιασμό και στην προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης του νομού Ηρακλείου». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο των Τεχνικών Σχολών Επιμελητηρίου Ηρακλείου – Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων. Ο Υπεύθυνος του ΙΜΕ και ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Παραρτήματος Κρήτης κ. Ιωάννης Σμυρνάκης, καλωσόρισε τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά, καθώς και τους βουλευτές, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συνδικαλιστικών φορέων και των φορέων τουρισμού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και το σύνολο των καλεσμένων που τίμησαν με την παρουσία τους της εκδήλωση. Την παρουσίαση της μελέτης ανέλαβε η κυρία Δέσποινα Νάζου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ ο κύριος Γιώργος Νικολακάκης, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Τμήμα Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών, ανέπτυξε το θέμα της σχέσης τουρισμού, επιχειρηματικότητας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Μέσω της μελέτης, αναδεικνύεται ο ρόλος των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ως δυνητικών πυλώνων βιώσιμης και εξωστρεφούς μικροεπιχειρηματικότητας, τόσο στην αγροτική ενδοχώρα όσο και εντός του αστικού ιστού, συμβάλλοντας με την ανάδειξη της ιστορικότητας, της αστικής μνήμης, καθώς και της ευρύτερης πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς στην προσέλκυση διαφοροποιημένων ως προς τα κίνητρα επισκεπτών.

 

Διαβάστε την μελέτη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://imegsevee.gr/

 

Η μελέτη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Θεσμική, ερευνητική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση της ΓΣΕΒΕΕ». Η Πράξη υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του ΕΣΠΑ – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση.

NEWSLETTER

Για να δείτε όλα μας τα ενημερωτικά δελτία πατήστε εδώ

Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρακαλώ προχωρήστε σε εγγραφή.

  • Το email επικοινωνίας σας
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SOCIAL MEDIA